Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Príbeh súťaže Do práce na bicykli pokračuje

Súťaž Do práce na bicykli je príbeh. Nielen tých, ktorí jazdili do práce na dvoch kolesách a šetrili životné prostredie, ale aj tých, ktorí sa presvedčili, že bicykel je štandardným dopravným prostriedkom. „Odzvoňme rôznym rečiam, ako to nejde a začnime už konečne niečo robiť pre cyklistov, pre bezpečnosť. O tom je súťaž Do práce na bicykli 2016,“ uviedol na slávnostnom odovzdávaní cien pri príležitosti vyhodnotenia cyklistickej kampane národný cyklokoordinátor Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Peter Klučka. Vyhodnotenie, ktoré bolo spojené s vyhlásením súťaže o cenu Európskeho týždňa mobility 2016, sa uskutočnilo v Kúpeľoch Sliač vo štvrtok 16. júna 2016. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) reprezentoval jeho cyklokoordinátor Radovan Hladký.

Do súťaže sa tento rok zapojilo 5 637 súťažiacich, ktorí boli rozdelení do 1 731 tímov zo 60 samospráv. Na svojich dvojkolesových tátošoch najazdili 782 621 km, čo predstavuje spiatočnú cestu zo Zeme na Mesiac. Ak by každý účastník kampane jazdil do práce autom, na slovenských cestách by sa objavilo až o 132 595 áut viac, ktoré by vytvorili kolónu rovnajúcu sa vzdialenosti medzi najzápadnejším bodom Českej republiky a najvýchodnejším bodom Slovenska. Za každého slovenského obyvateľa súťažiaci odjazdili 156 metrov, pričom ušetrili viac než 200 ton CO2, ktoré by vznikli spálením 71 ton uhlia, 102 ton zemného plynu alebo 53 ton ropy.

Súťaž sa každý rok teší väčšej obľube a počet zúčastnených stúpa raketovou rýchlosťou. Aj na budúci rok organizátori očakávajú omnoho vyšší počet prihlásených cyklistov. Medzi nimi určite nebudú chýbať ani cyklisti z Úradu TSK, ktorí sú súčasťou súťaže od jej vzniku. Tento rok do pedálov šliapalo 16 zamestnancov župy, na čele s jej predsedom Jaroslavom Baškom. Župní cyklisti súťažili v štyroch tímoch. Tím v zložení trenčiansky župan Jaroslav Baška, vicežupan Richard Takáč, cyklokoordinátor TSK Radovan HladkýDaniel Križko združení pod hlavičkou tímu Trenčiansky kraj obhájili svoje prvenstvo z minulého roka. S počtom najazdených kilometrov 3 231,2 km obsadili prvé miesto za počet kilometrov v rámci samosprávy Trenčína.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_1534
IMG_1555
IMG_1561
IMG_1576
IMG_1604
IMG_1615
IMG_1642
IMG_1663
IMG_1667
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK