Rozsvietením svojej budovy na modro TSK podporí povedomie o autizme

Autizmus ako vývojová porucha v súčasnosti ovplyvňuje viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Rezolúciou Organizácie spojených národov bol ako deň venovaný všetkým tým, ktorých sa táto choroba určitým spôsobom dotýka a ovplyvňuje ich, určený 2. apríl - Svetový deň povedomia o autizme.

Svetový deň povedomia o autizme podporí aj TSK

Zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus pomáha aj iniciatíva jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Do celosvetovej kampane „Light it up blue“ (Rozsvieť modrú alebo Rozsvieťme to na modro), ktorej cieľom je zvýšiť informovanosť o tejto vývinovej poruche, sa v priebehu tohto víkendu zapojí aj Trenčiansky samosprávny kraj. Medzi jeho dlhodobé kľúčové priority patrí výstavba autistického centra v krajskom meste a následné zosieťovanie poskytovania služieb ľuďom postihnutým autizmom. Ako zriaďovateľ 24 zariadení sociálnych služieb zabezpečujúcich starostlivosť aj pre ľudí trpiacich autizmom si TSK uvedomuje potrebu zvýšiť povedomie o tejto vývinovej poruche. Rozsvietením dvoch poschodí na budove Úradu TSK modrou farbou sa preto TSK rozhodol vyjadriť svoju solidaritu. Dve podlažia budovy Úradu budú svietiť namodro z piatka 1. apríla 2016 na sobotu 2. apríla 2016 a zo soboty 2. apríla 2016 na nedeľu 3. apríla 2016.

Do modrej farby sa na vyjadrenie podpory ľuďom trpiacim autizmom na chvíľku podobne ako Úrad TSK zahalia aj mnohé ďalšie významné historické či štátne dominanty na Slovensku i po celom svete. TSK vyzýva aj verejnosť na vyjadrenie solidarity oblečením sa do modrej, ktorá sa v tomto ponímaní stala symbolom komunikácie. Komunikácie, prostredníctvom ktorej má široká verejnosť hlbšie porozumieť autizmu a vytvoriť podmienky na to, aby svetu porozumeli aj ľudia trpiaci touto diagnózou.

Zistite, ako svet vnímajú autisti

Navštívte stránku www.rozsvietmodru.sk, www.autismspeaks.org alebo www.autismeurope.org a zistite viac o tejto vývinovej poruche, začlenení ľudí s autizmom do spoločnosti a vytvorení podmienok pre zmysluplný život.

Viacero podujatí a aktivít zacielených na zvýšenie informovanosti a tolerancie verejnosti voči ľuďom s diagnózou autizmus v regióne iniciuje Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom v Trenčíne.

-vr-