Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

TOP študentskú firmu aplikovanej ekonómie na Slovensku má dubnické Gymnázium

Manažment študentskej spoločnosti MANSON tvorí päť študentov Gymnázia na Školskej ulici v Dubnici nad Váhom, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Mladým podnikateľom sa podarilo vytvoriť inovatívny produkt podložený perspektívnym biznis plánom, ktorý je dokonca naklonený aj životnému prostrediu. Gymnazisti vyvinuli dokovaciu stanicu na mobilné telefóny 3DOCK, tlačenú na 3D tlačiarni. Vyrobená je z recyklovateľného PLA materiálu, ktorý je šetrný voči prírode. K hlavným konkurenčným výhodám produktu patrí pre ruky prirodzený 14° uhol medzi telefónom a stolom a tiež magnetický konektor, ktorý zabezpečuje jednoduché pripojenie do stanice a dokonca predlžuje životnosť telefónu. 3DOCK stanica je kompatibilná s približne 90% telefónov rôznych značiek.

Za mimoriadnu Tvorivosť, Odvahu a Podnikavosť (TOP) si zástupcovia študentskej firmy MANSON spolu s riaditeľkou dubnického Gymnázia Adrianou Vančovou prevzali prestížne ocenenie TOP študentský tím JA Aplikovanej ekonómie. Udialo sa tak počas Výročného zasadnutia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) pod záštitou jej predsedu Petra Mihóka v stredu 19. apríla 2016. Víťazom osobne pogratuloval aj generálny riaditeľ JA Slovensko Adam Šepetka, podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.

JA Aplikovaná ekonómia je jedna z tých možností, ktoré by sa nemali odmietať. Už na strednej škole, si môže človek okúsiť, aké je to podnikať, tvoriť určité produkty, vytvárať niečo čo bude hodnotiť veľká masa ľudí. Práve toto bolo to, čo mňa osobne motivovalo, aby som sa prihlásil a stal sa súčasťou tohto celku,“ pochvaľuje si prezident JA Firmy MANSON Miroslav Baláž. „JA Aplikovaná ekonómia nám dala do života naozaj veľa, či už teoretické, ako aj praktické znalosti, kde sme si overili, že nie vždy všetko funguje podľa teórie,“ dodáva.

Radosť z úspechov svojich študentov má aj riaditeľka Gymnázia Adriana Vančová. „Gymnázium v Dubnici nad Váhom sa už 20 rokov venuje vzdelávaniu v rámci projektov Junior Achievement Slovensko. Hrdí sa medzinárodným titulom The Entrepreneurial School - Škola podnikania a reprezentovalo SR na fórach vo Viedni, Madride, Bruseli, či Rotterdame. V tomto školskom roku študenti Aplikovanej ekonómie získali na Veľtrhu podnikateľských príležitostí v Bratislave 5 ocenení a ich výrobok - dokovacia stanica sa stala po technickej, dizajnovej a ekologickej stránke produktom, ktorý ocenila aj odborná verejnosť. Študentské spoločnosti sú jedinečnou príležitosťou reálne si vyskúšať ako funguje podnikanie, marketing, trh a zároveň svet financií,“ priblížila aj ďalšie úspechy školy, ktorá svojich žiakov pripravuje aj na pôsobenie v podnikateľskom ekosystéme.

Junior Achievement Slovensko (JA Slovensko) v spolupráci s SOPK toto ocenenie udeľuje každoročne študentskej firme na základe výsledkov jej celoročnej práce, tvorivého a inovatívneho prístupu pri riadení firmy a účasti a umiestnení na súťažiach. Tých má študentský podnikateľský tím MANSON na konte viacero. Na JA Veľtrhu podnikateľských talentov získal v kategórii Podnikanie bez hraníc 1. miesto, v kategóriách AVION marketingová prezentácia a MARPEX úžitkový produkt si zo súťaže odniesol striebro a v kategórii AT&T manažérsky tím bronz. Porota brala do úvahy originalitu, konkurencieschopnosť a inováciu podnikateľského nápadu s dôrazom na potenciál medzinárodnej expanzie.

TSK gratuluje študentskej firme MANSON k nástupu na úspešnú podnikateľskú dráhu a ďakuje za reprezentovanie školy i jej zriaďovateľa. Všetkým zapojeným pedagógom a vedeniu školy kraj drží palce pri úspešnom vedení študentov k realizácii ďalších úspešných projektov.

Zdroj: JA Slovensko, n. o., , Gymnázium Dubnica nad Váhom

autor: vr

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK