Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa hľadá do svojich nemocníc ďalších rezidentov

Ministerstvo zdravotníctva SR v roku 2014 na Slovensku spustilo Rezidentský program, ktorého úlohou je zabezpečiť vzdelávanie všeobecných lekárov pre dospelých i všeobecných lekárov pre deti a dorast. Program chce tiež zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti v primárnom kontakte.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) oceňuje snahu Ministerstva zdravotníctva SR vytvárať podmienky na vzdelávanie všeobecných lekárov pre dospelých, ako aj všeobecných lekárov pre deti a dorast. Podobne ako iné samosprávne kraje aj TSK čelí problematickej situácii súvisiacej s náhradou všeobecných lekárov, ktorí ukončili, resp. plánujú ukončiť svoju prax zo zdravotných dôvodov alebo kvôli odchodu do dôchodku.

K hlavným cieľom Rezidentského programu patrí znižovanie vekového priemeru všeobecných lekárov a pediatrov a zlepšenie vzdelanosti v odbore všeobecné lekárstvo pre dospelých a všeobecné lekárstvo pre deti a dorast  „V TSK zaznamenávame podobne ako v iných krajoch vysoký priemerný vek všeobecných lekárov. Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých v kraji dosahuje 56 rokov. Najmladším okresom, t.j. okresom s najnižším priemerným vekom všeobecných lekárov pre dospelých, je okres Púchov  s vekovým priemerom 52 rokov. Okresom s najvyšším priemerným vekom všeobecných lekárov pre dospelých je okres Myjava, v ktorom sa priemerný vek lekárov pohybuje okolo 60 rokov,“ prezrádza čísla vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK Elena Štefíková.

O niečo horšia je situácia u pediatrov. Priemerný vek všeobecných lekárov pre deti a dorast je takmer 59 rokov. „Najmladším okresom, pokiaľ ide o vek všeobecných lekárov pre deti a dorast, je okres Bánovce nad Bebravou s priemerným vekom 55 rokov, okresom s najvyšším priemerným vekom všeobecných lekárov pre deti a dorast je okres Trenčín, v ktorom presahuje hranicu 61 rokov,“ kvantifikuje ďalej.

Najmladší všeobecný lekár pre dospelých, ktorý v súčasnosti v kraji prevádzkuje ambulanciu, má 32 rokov, najmladší všeobecný lekár pre deti a dorast má 38 rokov. „Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré by sme v našom kraji radi privítali mladých lekárov a chceme im byť nápomocní pri hľadaní zdravotného obvodu a vybavovaní potrebných administratívnych záležitostí,“ uviedla ďalej Elena Štefíková. Trenčiansky samosprávny kraj pravidelne zverejňuje na svojej internetovej stránke v sekcii „voľný obvod“ ponuku zdravotných obvodov, ktoré sa už uvoľnili, resp. poskytovateľ plánuje ukončiť prevádzkovanie ambulancie a obvod tak zostane voľný.

Nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK majú záujem o rezidentov

Mladých lekárov – rezidentov, by radi privítali aj riaditelia všetkých troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktoré sa už do Rezidentského programu zapojili.  Krajské nemocnice majú aktuálne 6 rezidentov. V prevahe sú lekári zaradení v špecializačnej príprave v špecializačnom odbore pediatria, teda budúci všeobecní lekári pre deti a dorast.

Nemocnice, ktoré zriaďuje TSK, majú záujem aj o ďalších nových rezidentov. Podmienkou je zaradenie do Rezidentského programu zo strany príslušnej vzdelávacej inštitúcie.

Podrobnejšie informácie o absolvovaní Rezidentského programu a zamestnaní v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja poskytnú zamestnanci jednotlivých nemocníc:

NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach:

Ing. Ivana Vávrová (046/5112 577; ivana.vavrova@hospital-bojnice.sk)

 

NsP Považská Bystrica:

Ing. Mária Nemečková (042/4304 402, 0901 918 719; maria.nemeckova@nemocnicapb.sk)

 

NsP Myjava:

Ing. Alena  Zábojníková (034/69 79 320; alena.zabojnikova@nspmyjava.sk)

Spracovala: Mgr. Elena Štefíková, MPH, vedúca oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Trenčianskeho samosprávneho kraja, tel. č: 032/65 55 152, 0901 918 183, e-mail: elena.stefikova@tsk.sk

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK