Trenčiansky Omar rozžiaril srdcia klientov zariadení sociálnych služieb už po 13.-krát

Centrum sociálnych služieb Sloven v Slávnici sa už 13 rokov po sebe každoročne stáva miestom, ktoré spája klientov, zamestnancov i riaditeľov centier sociálnych služieb, ktoré zriaďuje TSK. Dnes spoločenskú sálu centra zaplnilo rôznorodé publikum až z 21 zariadení. Pred očami niekoľko stovák divákov predviedli deti, mladí ľudia i dospelí s mentálnym, telesným alebo zmyslovým postihnutím z 15 zariadení divadelné scénky. Na pódiu sa recitovalo, tancovalo, spievalo i hralo. Nechýbali láskavé pohľady, satira, rôznorodý humor i emócie. Atmosféru podujatia dotvorila aj výstava výrobkov klientov z ergoterapeutickej dielne.

Nad výnimočným kultúrnym podujatím aj tento rok prevzal záštitu Trenčiansky samosprávny kraj. „Vnímam to ako naozaj veľmi pekné, že sa klienti a zamestnanci zariadení sociálnych služieb dokážu takto pekne odprezentovať jeden pred druhým a navzájom sa podeliť o to, čo sa dokážu naučiť vo svojich druhých domovoch. Práve tu môžeme vidieť, ako je o klientov dobre postarané. Preto si vážim prácu všetkých zamestnancov v našich 24 zariadeniach,“ vyjadril sa počas jednotlivých vystúpení pravidelný návštevník tohto podujatia - trenčiansky župan Jaroslav Baška a pokračoval: „Neostávame však len pri slovách. V rozpočte na budúci rok máme naplánované zvýšenie rozpočtu na sociálne služby o viac ako milión eur v porovnaní s týmto rokom. Väčšia polovica z tohto objemu ide práve na navýšenie platov zamestnancov. Okrem valorizácie platov, ktorú si dohodnú odborári s vládou, chce TSK zo svojho vlastného rozpočtu prispieť každému zamestnancovi pevnou čiastkou. Zamestnanci si to naozaj zaslúžia, pretože ich mzdy sú na veľmi nízkej úrovni.“ Neopakovateľný význam podujatia svojou účasťou podporili okrem riaditeľov jednotlivých zariadení a rodinných príslušníkov aj poslanci Zastupiteľstva TSK, zamestnanci Úradu TSK, primátori i starostovia niektorých obcí a miest.

V programe vystúpili klienti a zamestnanci zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK: domáce CSS SLOVEN Slávnica, DSS Púchov – Nosice, CSS Lednické Rovne, CSS DEMY Trenčín, CSS DOMINO Prievidza, CSS Adamovské Kochanovce, CSS Bôrik – Nitrianske Pravno, CSS LÚČ Pruské, CSS CHMELINEC Púchov, DSS Zemianske Podhradie, CSP HUMANITY Veľká Lehôtka, CSS KOLONKA – Púchov, CSS Trenčín JUH, CSS NÁDEJ – Dolný Lieskov a CSS BYSTRIČAN Považská Bystrica.