Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj ako jediný na Slovensku ponúka na svojom webovom sídle prehľad voľných zdravotných obvodov

Webová stránka Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je jediným garantovaným zdrojom informácií o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Z oblasti zdravotníctva obsahuje najmä informácie o zdravotníckych zariadeniach ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti, zdravotných obvodoch, lekárskej službe prvej pomoci, verejných lekárňach, výdajniach zdravotníckych pomôcok a potrieb, ako aj lekárenskej pohotovostnej službe.

Prvý na Slovensku

Webové sídlo TSK ponúka dlhodobo najkvalitnejšie a najaktuálnejšie informácie z oblasti zdravotníctva pre svojich občanov, lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Za tieto služby TSK získal špeciálne ocenenieNajlepšia elektronická služba samospráv Slovenska“ za elektronické služby poskytované v oblasti zdravotníctva, konkrétne za zdravotné obvody. Táto služba je určená pre občanov, ale aj zdravotníckych pracovníkov. Vďaka nej môže občan zadaním ulice a mesta svojho trvalého bydliska zistiť, ktorý všeobecný lekár pre dospelých, všeobecný lekár pre deti a dorast, zubný lekár alebo gynekológ má danú ulicu určenú vo svojom zdravotnom obvode a je povinný pacientovi poskytnúť zdravotnú starostlivosť. Slobodná voľba lekára však naďalej zostáva zachovaná. „Túto službu sme zaviedli ako prvý a jediný kraj zo všetkých samosprávnych krajov na Slovensku presne 31. 3. 2008. Postupne sa inšpirovali a pridávali aj ďalšie samosprávne kraje a využívajú ju najmä pacienti,“ uviedla Elena Štefíková, vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK.

Novinkou, ktorú sme zaviedli len minulý rok,  je zverejňovanie ponuky voľných zdravotných obvodov pre lekárov, ktorí majú záujem prevádzkovať všeobecnú ambulanciu pre dospelých, všeobecnú ambulanciu pre deti a dorast, ambulanciu zubného lekárstva a gynekologicko-pôrodnícku ambulanciu v Trenčianskom kraji a nahradiť tak lekára, ktorý ukončil, alebo plánuje ukončiť svoju súkromnú prax,“ informovala ďalej Elena Štefíková.

Má váš lekár dovolenku?

Prioritou vedenia TSK je informovanosť občanov o dianí v kraji aj v oblasti zdravotníctva. Občania môžu preto na webovom sídle nájsť dôležité informácie a oznamy v prípade obmedzenia prevádzky ambulancií napr. v prípade dočasného pozastavenia činnosti ambulancie, ale aj oznamy o dovolenkách a iných obmedzeniach v prevádzke ambulancií alebo verejných lekární. Stránka ponúka aj mimoriadne oznamy týkajúce sa liekov, ako sú stiahnutie a uvoľnenie liekov z distribučných sietí. Tieto informácie sú pre lekárne mimoriadne dôležité.

V sekcii eGov služby môžu poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ale aj žiadatelia o vydanie povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia alebo verejnej lekárne nájsť všetky vzory žiadostí s podrobným vysvetlením, ako postupovať pri podávaní žiadosti na TSK. Samozrejmosťou je odborná pomoc zamestnancov Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK pri vypĺňaní žiadosti, odborné konzultácie a poradenstvo žiadateľom o vydanie povolenia. Taktiež je možné elektronickou formou oznamovať neprítomnosť na ambulancii alebo akékoľvek prekážky v prevádzkovaní ambulancie alebo verejnej lekárne zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Týmto spôsobom sa snažíme vychádzať v ústrety poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pri plnení svojich zákonných povinností vo vzťahu k samosprávnemu kraju a zároveň aj občanom. Získané informácie, ktoré môžu byť užitočné pre občanov, ako je neprítomnosť lekára na ambulancii, zverejňujeme na webovom sídle,“ zdôraznila Elena Štefíková.

Stotisíc a viac

Samosprávnym krajom pritom zákon ukladá v oblasti uverejňovania informácií na svojich webových sídlach v sekcii zdravotníctvo len jedinú povinnosť, a to zverejniť rozpis lekárskych služieb prvej pomoci. Myšlienka obšírnejšieho informovania občanov o zdravotníckych zariadeniach vznikala podľa Eleny Štefíkovej intuitívne a vyvíja sa postupne ďalej. „Záujem občanov a návštevníkov o našu stránku je veľký. Návštevnosť našej stránky je viac ako 100 000 návštev mesačne a  má stúpajúcu tendenciu. To je pre nás motivácia a záväzok voči občanom naďalej sa zdokonaľovať a poskytovať aktuálne informácie, ktoré im môžu pomôcť,“ dodala Štefíková.

Odborná verejnosť si vďaka jednoduchej orientácii na webovom sídle môže nájsť údaje o seminároch, ale aj rôzne žiadosti a oznamy. Dôležitou funkciou stránky sú informácie o sťahovaných liekoch z trhu, u ktorých boli zistené nedostatky kvality. Celý systém správ je prepojený s elektronickou poštou. Lekári tak nemusia denne navštevovať webové sídlo TSK, ale dôležité informácie ako napr. rozpisy služieb lekárskej služby prvej pomoci  im prichádzajú priamo do ich mailov.

Webové sídlo úradu TSK sekcii zdravotníctvo poskytuje svojim občanom zrozumiteľné a pravidelne aktualizované informácie. Web ponúka prehľadné menu, ktoré je jednoduché na orientáciu, čím je prístupné všetkým vekovým kategóriám. Tvorcovia obsahu sekcie zdravotníctvo chcú byť k občanom naďalej nápomocní, preto už teraz do budúcna pripravujú nové vylepšenia.

Spracovala: Elena Štefíková, vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK