Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Úspešný rok Trenčianskej električky

S koncom roka uzatvára svoju úspešnú sezónu aj Trenčianska elektrická železnica (TREŽ), po ktorej na trase Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice premáva známa historická električka.

Medzi dopravným uzlom Trenčianskou Teplou a kúpeľným mestom Trenčianske Teplice premáva na úzkorozchodnej železnici električka, ktorá tento rok oslávila už svoje 107. výročie. Obľúbený elektrický vláčik udržuje v prevádzke a dobrej kondícii nezisková organizácia TREŽ, ktorá pripravuje okrem pravidelných jázd v letnej sezóne aj mimoriadne tematické jazdy počas celého roka.

Pôvodná, výlučne logistická, funkcia s účelom dopraviť kúpeľných hostí do Trenčianskych Teplíc sa časom zmenila na vyhľadávanú turistickú atrakciu nielen pre kúpeľných hostí, ale aj domácich obyvateľov. Svedčia o tom aj údaje z interného prieskumu prevádzkovateľa.

"Letnú víkendovú prevádzku sme ukončili 4.9.2016 a môžeme konštatovať, že sme previezli o 2 200 osôb viac ako minulý rok. To znamená nárast o 50 % oproti minuloročnej prevádzke. Zistili sme tiež, že až 95% z celkového počtu 6 202 prevezených osôb v mesiacoch júl a august tvorili  turisti a záujemcovia o železničku. Zvyšných 5% tvorili cestujúci, ktorí letnú prevádzku využili ako spojenie s kúpeľným mestom" priblížil Dušan Nosál, riaditeľ TREŽ, n.o. 

Medzi úspešné a turisticky atraktívne patria aj nostalgické jazdy električky, ktoré pri rôznych príležitostiach v roku 2016 vyrazili z depa až 10-krát. Prvou jazdou v roku bola už tradične "Trojkráľová jazda", ktorej sa zúčastnili aj traja mudrci - Gašpar, Melichar a Baltazár, aby cestujúcim pripomenuli významný kresťanský sviatok Troch kráľov. Pre usilovných školákov, ktorí sa nebáli pochváliť so svojim polročným vysvedčením, bola pripravená bezplatná "Jazda električkou za vysvedčenie". Pri príležitosti ďalšieho významného sviatku, akým je Veľká noc, sa návštevníci mohli zúčastniť podujatia "Veľkonočné šiby, ryby...", počas ktorého jazdu spríjemňoval folklórny program. Svojou jazdou Trežka aj oslavovala. Oslávila Deň detí a tiež svoje úctyhodné 107. výročie. Novembrová jazda bola venovaná významnej slovenskej osobnosti. Spisovateľ, publicista, literárny kritik a publicista Svetozár Hurban Vajanský prilákal do vagónov množstvo cestujúcich, ktorým počas jazdy rozprával o svojom živote, pôsobení a činnosti v Trenčianskom kraji. Zároveň pozýval aj na poslednú nostalgickú jazdu v roku - "Mikulášsku električku".

Mikuláš, čerti i anjeli prilákali enormné množstvo ľudí. Železničná stanica v Trenčianskych Tepliciach sa zmenila na "odbočku Peklo" s horiacimi koľajnicami a rozliehajúcim sa smiechom čertov. Nakoniec však prišiel aj Mikuláš a malým návštevníkom rozdal balíčky s medovníkovou električkou.

Mikulášska jazda tak bola peknou bodkou za nostalgickými jazdami, ktorých sa tento rok zúčastnilo rekordných 7 045 osôb. Spolu s letnými jazdami tak Trenčianska železnička prepravila 13 247 osôb.

Autor: Ing. Petra Slabá, krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK