Adventný kalendár TSK 2017, deň štrnásty – 14. ročník Zimných slávností Hornonitria

Keďže v minulosti neexistoval priestor pre celospoločenskú prezentáciu folkloristov z regiónu hornej Nitry a ich činnosť, pred 14 rokmi sa objavil nápad vytvoriť projekt, ktorý zastreší viacero aktivít folklórnych skupín. Tak vznikli Zimné slávnosti Hornonitria, ktoré sa vo februári tohto roka konali už po štrnástykrát.

Projekt Zimné slávnosti Hornonitria si kladie za cieľ mapovať ľudovú kultúru vo viacerých jej podobách, v hmotných i v nehmotných. Tohtoročné slávnosti začali v Nitrianskom Pravne výstavou Tajomstvá remesla, na ktorých svoju prácu odprezentoval drotár Tibor Bartoš a čipkárka Božena Tomanová. Ďalej pokračovali Zimnými slávnosťami folklóru v Pravenci, Dňami detského folklóru v Porube, na ktorých sa predstavili detské folklórne kolektívy pravnianskej doliny, a tradičným podujatím Pamätnica Jozefa Strečanského, ktorá bola venovaná súťaži mladých inštrumentalistov interpretujúcich ľudovú pieseň. Súčasťou slávností bola aj prehliadka speváckych skupín Karpatských Nemcov nazvaná Súzvuky, tento rok sa konala v Tužine, a jarmok s názvom Deň majstrov pravnianskej doliny v Malinovej.

V poradí 14. ročník zimných slávností folklóru, ktorý svojou osobnou účasťou podporil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ponúkol prehliadku deviatich folklórnych zoskupení prevažne z pravnianskej doliny a okolia. Pod organizáciu podujatia sa podpísalo Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), občianske združenie  Hornonitrie a obce pravnianskej doliny.

autor: lk