Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aj tento rok sa Trenčianska župa zapojí do projektu Do práce na bicykli

Unikátna cyklistická súťaž Do práce na bicykli (DPNB) odštartuje v máji už svoj štvrtý ročník. Okrem jej hlavného cieľa má táto národná kampaň vyzvať samosprávy, aby vytvárali podmienky pre ekologické druhy dopravy v meste. Projekt má motivovať ľudí dochádzajúcich do práce na bicykli, aby túto formu dopravy využívali naplno. Počet účastníkov kampane Do práce na bicykli sa každoročne zvyšuje. Tento rok sa súťaž prvýkrát otvára aj pre študentov stredných a vysokých škôl, navyše aj pre korčuliarov či kolobežkárov.

Motivovať ľudí zapojiť sa do tejto iniciatívy a uprednostniť bicykel pred inou formou dopravy do práce má aj hlavná tvár tohtoročnej kampane. Stal sa ňou majster sveta a majster Európy v cestnej cyklistike Peter Sagan. „Bicykle sú dnes veľkým fenoménom a je to určite aj vďaka Petrovi Saganovi. Teší ma, že aj zamestnanci Úradu už štvrtý rok podliehajú tomuto trendu a zapájajú sa do projektu, ktorého ciele sú v súlade s cieľmi projektu Zelená župa, ktorý sme na župe odštartovali v roku 2015,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.    

Po potvrdení registrácie samosprávy sa do projektu môžu zapojiť 2 až 4-členné tímy tvorené zamestnancami firiem, inštitúcií a organizácií, ktoré sa v termíne od začiatku marca do 5. mája 2017 zaregistrujú na stránke www.dopracenabicykli.eu. Stačí, aby v mesiaci máj jazdili členovia tímu do práce na bicykli a viedli o tom príslušnú evidenciu. „V našom kraji sa v tomto roku zapojí 9 samospráv (Bánovce nad Bebravou, Handlová, Myjava, Nemšová, Nováky, Partizánske, Prievidza, Púchov, Trenčín), čo je o dve viac ako v minulom roku. Fenomén bicyklovania na Slovensku každým rokom rastie, čo prirodzene zvyšuje tlak na samosprávy, aby venovali adekvátnu pozornosť smerujúcu k zlepšovaniu podmienok všetkým občanom, ktorí využívajú nemotorový spôsob dopravy. Preto budeme radi, ak sa aj kampaňou DPNB podarí priblížiť k zdravšiemu spôsobu života a eliminovaniu využívania motorovej dopravy,“ uviedol cyklokoordinátor Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Radovan Hladký.

Cieľom súťaže je šetriť životné prostredie, čo je maximálne v súlade s projektom TSK Zelená župa. Jedným z okruhov projektu, ktorý Trenčianska župa rozbehla v roku 2015, je aj podpora rozvoja cyklistiky v kraji. Rozvoj cyklistickej infraštruktúry v kraji podporí okrem iných Vážska cyklotrasacyklotrasa medzi Nemšovou a Trenčínom. Druhý zmienený projekt sa v roku 2016 už dočkal územného rozhodnutia na stavbu. Vybudovanie cyklotrasy medzi Nemšovou a Trenčínom bude slúžiť ako spojka medzi významnými kultúrnymi a prírodnými lokalitami. Projekt Na bicykli po stopách histórie tak prepojí Trenčiansky hrad s hradom Brumov v Českej republike. Župa taktiež minulý rok vyčlenila na základe podpísaného memoranda pre Slovenský cykloklub a Klub slovenských turistov takmer 37 tisíc EUR na obnovu a osadenie nového značenia 315 kilometrov cyklistických a turistických trás.

Minulý rok sa do projektu Do práce na bicykli zapojilo celkovo 5637 záujemcov v 1731 tímoch zo 60 miest Slovenska. Do pedálov šliapalo aj 16 zamestnancov Úradu TSK na čele s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. Tí spolu vytvorili štyri tímy - Trenčiansky kraj, Župní jazdci, Rýchle brzdy a Trenčiansky región. Najväčšiu vytrvalosť v štatistikách kraja pri dochádzaní do práce na bicykli každoročne preukazuje práve Trenčiansky župan, ktorý denne najazdí približne 90 kilometrov. V týchto dňoch župa konsoliduje aj ďalšie súťažné tímy.

Oficiálne otvorenie projektu sa na Úrade TSK uskutoční v stredu 3. mája 2017 o 8.30 h. Zamestnanci zapojení do projektu budú tento rok jazdiť v nových župných dresoch s identitou Zelená župa. 

 

Pre viac informácií kontaktujte: Mgr. Adam Jando, odd. komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK, adam.jando@tsk.sk, Tel. +421/ 32/ 65 55 908, Mobil: +421 901 918 105

autor: aj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK