Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Debarierizácia zariadení sociálnych služieb už pokročila aj v CSS – SLOVEN v Slavnici

Prístavbou nového výťahu a vybudovaním bezbariérového prístupu spravili celý jeden blok v jednom z najväčších zariadení sociálnych služieb v kraji bez problémov prístupný aj pre imobilných klientov.

Postaviť samostatnú prístavbu s výťahom k jednej z budov Centra sociálnych služieb (CSS) – Sloven v Slavnici (okres Ilava) trvalo približne 150 dní. „Výťah je obrovským prínosom pre našich klientov, ktorí sa môžu bez prekážok dostať z budovy a taktiež pre zamestnancov, ktorí v zaradení pracujú v nepretržitej prevádzke. So stavbou sa začalo v apríli tohto roku, 12. októbra sme stavbu prebrali z rúk zhotoviteľa,“ neskrývala radosť z investície do odstránenia bariér v zariadení jeho riaditeľka Martina Mutalová. Prístavba výťahu vrátane výmeny časti okien na pavilóne kraj vyšla na investíciu vo výške približne 200 tis. €. Zhotoviteľskou firmou sa stala spoločnosť Výťahy ZEVA, ktorá okrem prístavby výťahu k bloku č 4. vybudovala aj bezbariérový vstup. Nový výťah je tak dostupný nielen klientom na invalidnom vozíku, ale zamestnancom umožňuje aj manipuláciu s klientom na lôžku.

S debarierizáciou zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorých je celkovo 24, kraj začal už v priebehu minulého roka. V debarierizačných opatreniach pokračuje aj v tomto roku. „CSS – SLOVEN v Slavnici je jedným z najväčších zariadení v pôsobnosti župy a doteraz nebolo ani v rámci jednej budovy bezbariérové. Preto som rád, že sme po rekonštrukcii 3. bloku, ktorý sme z prostriedkov environmentálneho fondu zateplili a vymenili na ňom okná, mohli pristúpiť k ďalším investíciám do tohto zariadenia. Na budovu č. 4, v ktorej dnes odovzdávame novú prístavbu výťahu, už máme vypracovanú projektovú dokumentáciu na výmenu okien, budúci rok rátame aj s jej zateplením,“ komentoval za zriaďovateľa zariadenia trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že do debarierizácie zariadení sociálnych služieb v minulom roku kraj investoval približne pol milióna eur. Tento rok debarierizácia pokračuje napr. aj prístavbou výťahov k budovám ďalších zariadení, ako je tomu napr. v DSS - Zemianske Podhradie, v CSS – DOMINO  v Prievidzi či v CSS – JESIENKA na Myjave.

autor: vr

Fotogaléria

VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
VYTAH_CSS_SLOVEN
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK