Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Deň Zeme nám znova pripomenie, aké dôležité je chrániť našu planétu

V sobotu 22. apríla 2017 budeme mať opäť možnosť zamyslieť sa nad naším správaním k prírode. Na tento deň totiž už od roku 1970 pripadá Deň Zeme, ktorý nás má upozorniť na dopady ľudského konania na životné prostredie. Trenčianska župa sa hlási k ochrane životného prostredia v rámci projektu Zelená župa, ktorý rozbehla v roku 2015. K aktivitám projektu sa pripájajú aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Okrem zapojenia sa do Hodiny Zeme v marci 2017 sa niektoré rozhodli využiť túto príležitosť a organizáciou rozličných podujatí upozorniť na význam a dôležitosť ochrany prírody a našej planéty. Konkrétne aktivity na podporu environmentálneho povedomia si pripravilo Považské osvetové stredisko, Hvezdáreň v Partizánskom aj Hornonitrianska knižnica v Prievidzi.       

Považské osvetové stredisko si v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom (obe v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK) pripravilo vzdelávacie podujatie pri príležitosti Dňa Zeme, ktoré bude zamerané na ochranu životného prostredia. Keďže Deň Zeme pripadá tento rok na sobotu, Považské osvetové stredisko zorganizuje k tomuto významnému dňu prednášku s názvom Príroda Južnej Ameriky. „Lektorom bude cestovateľ Lukáš Kubičina, ktorý má svoje expedície podrobne zdokumentované na fotografiách a videozáznamoch. Účastníkom ukáže autentické zábery zo svojho archívu, porozpráva o svojich zážitkoch, ale najmä o faune a flóre Južnej Ameriky,“ uviedla riaditeľka Považského osvetového strediska v Považskej Bystrici Daniela Čižmárová na margo podujatia, ktoré sa uskutoční v pondelok 24. apríla 2017 o 9.30 h.          

Hvezdáreň v Partizánskom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK v rámci organizácie rôznych prednášok či pozorovaní žiakom základných škôl, ale aj širokej verejnosti poskytuje informácie o ochrane našej planéty a o vzťahu blízkeho vesmíru a života na Zemi. Jedno z takýchto podujatí hvezdáreň zorganizuje aj pri príležitosti Dňa Zeme. „Ako deti vnímajú rodnú planétu zistíme v piatok 21. apríla 2017, keď budú mať príležitosť vyjadriť svoj vzťah k Zemi prostredníctvom kresby na asfalt,“ komentoval riaditeľ Hvezdárne v Partizánskom Vladimír Mešter s tým, že táto milá aktivita pre deti sa v sobotu uskutoční v areáli Základnej školy v obci Veľké Bielice. Okrem nej pripravuje Hvezdáreň v Partizánskom aj multimediálne pásmo s názvom Hľadáme druhú Zem. Návštevníkom priblíži zmysluplnú cestu k poznávaniu planéty Zem a objasní podmienky udržania života na našej planéte.         

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pripravuje po celý rok podujatia s tematikou ochrany prírody. K nim patrí napríklad aj celoslovenské podujatie „Les ukrytý v knihe“, ktoré je zamerané na oboznámenie sa s prírodou a jej zákonmi. Knižnica sa venuje ochrane prírody aj prostredníctvom rôznych iných aktivít. Detských návštevníkov každý rok láka sadením stromčeka Andersovník v rámci Noci v knižnici s Andersonom. Ďalšou z aktivít je aj starostlivosť o kvetinovú záhradu, ktorú si vlastnoručne založili knihovníčky. Podľa slov riaditeľky Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi Viery Masarykovej vykonávajú ako milovníci prírody tieto aktivity automaticky a počas celého roka, a to bez toho, aby si to uvedomovali.  

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK