Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dlhé čakacie doby na mamografické vyšetrenie či röntgen sú v myjavskej nemocnici minulosťou

Myjavská nemocnica je najmenšou z troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Ako jediná z nich má však od pondelka plne digitálny mamograf. Na RTG pracovisku tiež vďaka novému digitálnemu röntgenu dali definitívne zbohom čiernej komore.

Keď v týchto dňoch vojdete do priestorov RTG pracoviska v Nemocnici s poliklinikou Myjava, ostanete prekvapený. Namiesto ťažkopádnych starých röntgenov, ktorých výsledkom práce bol vyvolaný snímok, sa dnes na RTG pracovisku nachádza novučičký automatizovaný plne digitálne moderný röntgen. Keďže je digitálny, lekárovi sa obraz na displeji zobrazí takmer okamžite, takže rady pacientov na RTG pracovisku sa spolu s ich čakacou dobou výrazne skrátia. Pozitívom je aj to, že vďaka inovatívnym technológiám sa výrazne zníži aj percento žiarenia, ktorému je pacient pri röntgenovaní vystavený, a to v závislosti od vyšetrovanej časti tela. Röntgen navyše dokáže ťažko zraneného pacienta vyšetriť aj priamo na nemocničnom lôžku, deti zasa zaujme meniacou sa paletou farieb pri röntgenovaní, aby vyšetrenie zvládli pokojnejšie.

Novinkou v nemocnici je od pondelka tiež digitálny mamograf. Ten je jediný plne digitálny mamograf v rámci troch župných nemocníc. Jeho obrovskou výhodou je výrazné skrátenie čakacej doby na mamografické vyšetrenie. Okrem promptnosti pacienti ocenia aj menší tlak vyvíjaný pri vyšetrovaní, lekári zasa výslednú kvalitu snímky. Okrem zlepšenia diagnostického procesu je možné pomocou rýchlej diagnostiky v skoršom štádiu zvýšiť šance ženy s rakovinou prsníka na prežitie a vyliečenie. Vo všeobecnosti sa však vďaka celkovej modernizácii RTG pracoviska v nemocnici zvýši kvalita RTG diagnostiky a tiež bezpečnosť pacienta.

Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ nemocnice okrem vybavenia RTG modernými prístrojmi najnovšej generácie investoval aj do súvisiacich stavebných úprav oddelenia. Definitívnou minulosťou sa stala tmavá komora, v ktorej sa vyvolávali RTG snímky. „Nie je to prvá a pevne verím, že ani posledná investícia, ktorá prúdi z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja do Nemocnice na Myjave. Röntgeny, ktoré sa v nemocnici nachádzali doteraz, boli naozaj staré a čakacie doby na vyšetrenie mamografom veľmi dlhé. Investícia do stavebných úprav RTG oddelenia, ako aj do zakúpenia moderného röntgenu a mamografu, zabezpečí rýchlejšie, no zároveň šetrnejšie vyšetrenia voči ľudskému organizmu. Na stavebné práce sme vyčlenili 130 tis. €, digitálny RTG prístroj vrátane diagnostických staníc kraj vyšiel na 250 tis. €, digitálny mamograf ďalších 100 tis. €,“ priblížil trenčiansky župan výdavky spojené s celkovou modernizáciou RTG pracoviska v NsP Myjava. Za posledné roky kraj v nemocnici zrekonštruoval oddelenie pre dlhodobo chorých a tiež detské oddelenie, vybudoval verejnú nemocničnú lekáreň, nemocnici zakúpil dva nové výťahy. V NsP Myjava zároveň pribudli 3 nové ambulancie; endokrinologická, angiologická a kardiologická. Celkovo ide za uplynulé 4 roky o investície v hodnote 1,2 mil. €.  

autor: vr

Fotogaléria

20171016_MY_nemocnica_002r
20171016_MY_nemocnica_003r
20171016_MY_nemocnica_008r
20171016_MY_nemocnica_018r
20171016_MY_nemocnica_020r
20171016_MY_nemocnica_026r
20171016_MY_nemocnica_029r
20171016_MY_nemocnica_030r
20171016_MY_nemocnica_036r
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK