Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do 26. ročníka Medzinárodnej dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR sa zapojilo až 14 gymnázií z kraja

Svoje sily si pri vedomostných otázkach zmeralo 42 študentov zo 14 gymnázií v Trenčianskom kraji, z toho 10 v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Hlavnou témou tohto ročníka bolo Československo v rokoch 1949 – 1967. „Je to pomerne rozsiahle a náročné obdobie, s ktorým si žiaci musia poradiť na základe testov, ktoré prišli z Českej republiky,“ uviedla riaditeľka Krajského centra voľného času v Trenčíne Renáta Bieliková, ktoré toto krajské kolo organizovalo. Medzinárodná dejepisná súťaž gymnázií ČR a SR sa aj tento rok konala pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Na pôde Úradu TSK si svoje vedomosti overili študenti už tretíkrát. Vyhlasovateľom súťaže, ktorá sa koná už od roku 1992, je Gymnázium v Chebe v Českej republike.

Záujem študentov o súťaž v Trenčianskom kraji postupne rastie. Tento rok sa jej zúčastnili trojčlenné družstvá zo 14 gymnázií v kraji, čo je o štyri viac ako minulý rok. Študentov motivujú zapojiť sa do súťaže aj ceny, ktoré môžu vo finále súťaže získať. Ide o notebooky, tablety či rôzne zájazdy, ktoré získajú všetci účastníci finále. To prebehne v novembri na Gymnáziu v Chebe.

Súťaž začala otvorením obálky s vedomostnými otázkami, po ktorej otvorení sa študenti mohli pustiť do vypracovávania zadaní. „Súťaž postupne mapuje spoločné československé dejiny v 20. storočí. A práve témou tohtoročného krajského aj medzištátneho kola je obdobie rokov 1949 – 1967, veľmi príznačne a symbolicky nazvané aj ako obdobie rokov nádejí a sklamaní,“ objasnil hlavnú tému tohto ročníka   predseda Medzinárodnej dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR a učiteľ na Gymnáziu v Považskej Bystrici Jozef Šujak s tým, že tento rok sa súťaže zúčastňuje 302 gymnázií zo Slovenska a Česka. Testové otázky sa pritom netýkajú iba politickej situácie. Študenti odpovedajú aj na otázky z oblasti kultúry, športu, umenia, filmu a ďalších oblastí. „Samotné otázky pripravujú vysokoškolskí vyučujúci zo Slovenska a Čiech, ktorí sú najväčšími kapacitami na tieto oblasti dejín,“ dodal s tým, že študenti poznajú obdobie, ktoré bude témou súťaže, no záleží na nich, koľko času budú príprave na súťaž venovať.

V mene predsedu Jaroslava Bašku privítala študentov gymnázií vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková, ktorá vo svojom príhovore vyslovila obdiv schopnostiam a vedomostiam študentov o tomto období československých dejín a súťažiacim popriala veľa šťastia pri zdolávaní testových otázok. „Teší nás, že aj tento ročník sa koná na pôde TSK a verím, že táto tradícia bude pokračovať aj do ďalších ročníkov. Sme radi, že každým rokom sa zvyšuje počet gymnázií, ktoré sa do súťaže zapájajú,“ dodala.

Študentov doprevádzali na krajské kolo súťaže ich učitelia. Jednou z nich bola aj učiteľka Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi Monika Siváková, ktorá opísala prípravu svojich študentov na súťaž. „Žiaci študovali samostatne doma, zháňali si literatúru a v priebehu školského roka sme mali aj pár sedení,“ uviedla.

O období československých dejín 1949 - 1967 najviac vedia študenti z Bilingválneho gymnázia v Novom Meste nad Váhom

Po 60 minútach, ktoré mali súťažiaci na vyplnenie otázok, na nich čakalo malé občerstvenie. Porota medzitým vyhodnocovala ich súťažné úsilie. Najviac vedomostí o vývoji situácie v Československu v rozpätí rokov 1949 – 1967 prejavili študenti z Bilingválneho gymnázia v Novom Meste nad Váhom. Ich príprava na súťaž sa vyplatila, podarilo sa im získať až 108 bodov. S celkovým počtom bodov 89 sa na druhom mieste umiestnili študenti Gymnázia v Partizánskom. Tretie miesto získali študenti Gymnázia v Novej Dubnici. Tým ušlo druhé miesto len o jeden bod.  

TSK je hrdý, že študenti gymnázií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa vo svojom voľnom čase zaujímajú o históriu a svojim aktívnym prístupom k mimoškolskému štúdiu si rozširujú svoje vedomosti. TSK zároveň ďakuje všetkým zúčastneným za ich účasť v tejto súťaži, gratuluje prvým trom družstvám k umiestneniu a prvým dvom praje veľa šťastia vo finále súťaže.        

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK