Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do stredných škôl v Partizánskom smerovalo za posledné roky viac ako 900 tis. €, vo všetkých základných školách v meste sa už vyučuje s pomôckami od TSK

Gymnázium v Partizánskom v tomto školskom vzdeláva štyri stovky potenciálnych budúcich vysokoškolákov. Tých, ktorí inklinujú k prírodovedným predmetom, potešila modernizácia prírodovedných laboratórií. V nových učebniach chémie, fyziky a biológie sa začalo vyučovať v tomto školskom roku. Rekonštrukcia podláh, omaľovanie a vybavenie laboratórií kraj vyšla na približne 40 tis. €. „Prvou požiadavkou zo strany gymnázií bola práve potreba zmodernizovať prírodovedné laboratóriá, ktoré boli vo veľmi zlom stave. Fyzika, biológia a chémia patria ku kľúčovým predmetom, preto verím, že zrekonštruované laboratóriá pomôžu vytvoriť lepšie vzdelávacie prostredie a podmienky ako pre učiteľov, tak aj pre gymnazistov,“ uviedol pri návšteve Gymnázia v Partizánskom predseda TSK Jaroslav Baška s tým, že podobnou modernizáciou z rozpočtu kraja prešli v minulom roku laboratóriá na celkovo 10 gymnáziách v pôsobnosti župy. 

Novinkou na gymnáziu sú aj zrekonštruované rozvody elektroinštalácie, hygienické zariadenia v telocvični, ako aj vymenené okná. Celkovo ide o investície (vrátane laboratórií) za necelých 400 tis. €. „Týmito  investíciami však nekončíme. Vypracovali sme zaujímavý projekt na rekonštrukciu celého gymnázia a jeho vybavenie modernými technológiami. Išlo by napr. o zateplenie budovy a výmenu strechy s cieľom energetickej úspory. Ak bude projekt úspešný, gymnázium bude prvou školou s tepelnými čerpadlami a využívaním princípu rekuperácie v jednotlivých učebniach, aby sme dokázali dosiahnuť maximálne úspory energií a prevádzkových nákladov,“ komentoval župan a spresnil, že objem finančných prostriedkov na projekt v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia presahuje 1 mil. €.

Zmenu na Strednej odbornej škole v Partizánskom vidieť už zvonka. Budova na námestí prešla obnovou, keď sa zrekonštruovala a zateplila strecha i obvodové múry.  V škole sa tiež od minulého roku športuje na novom multifunkčnom ihrisku. Na tento rok je na pláne kúpa moderného CNC sústruhu a 12 ks programovej stavebnice so softvérom. Za posledné roky tak pre túto školu kraj vyčlenil viac ako 580 tis. €. K symbolickému prestrihnutiu pásky na zrealizovaných investičných projektoch v oboch školách dnes pristúpil župan Jaroslav Baška v sprievode primátora mesta Jozefa Božika a poslancov Zastupiteľstva TSK za okres Partizánske.

Na škole v súčasnosti študuje 483 žiakov. V rámci duálneho vzdelávania, do ktorého je škola zapojená, získavajú žiaci praktické skúsenosti vo firme Gabor v odbore technik obuvníckej výroby. Záujem zo strany zamestnávateľov však stále smeruje k mechatronikom a elektrotechnikom. „Na trhu sa etablujú nové spoločnosti strojárskeho a technického zamerania. Je preto potrebná reprofilizácia študijných a učebných odborov, ktoré sa vyučujú na našich stredných školách, aby školy vzdelávali absolventov atraktívnych pre trh práce. Na SOŠ v Partizánskom preto plánujeme posilniť niektoré 4-ročné študijné odbory, ako napr. mechanik – mechatronik, mechanik – elektrotechnik, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení,“ uviedla po návšteve partizánskej pobočky spoločnosti MicroStep, s. r. o, vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková. Spoločnosť MicroStep, s. r. o. sa zaoberá výrobou CNC strojov na delenie materiálov, zároveň vyvíja pokročilé riadiace systémy pre obrábacie stroje. So SOŠ Partizánske spolupracuje na základe podpísaného memoranda o spolupráci. V Partizánskom poskytuje prácu približne 130 zamestnancov.

Notebook, programovateľná stavebnica Merkur, stavebnica BOFFIN alebo pracovné náradie. Z týchto typov pomôcok na podporu polytechnického vzdelávania si majú možnosť vybrať všetky plnoorganizované základné školy na území Trenčianskeho kraja v rámci podpory odborného vzdelávania projektom Hrdina remesla. Po dnešnom dni sa s novými pomôckami vyučuje už celkovo na 24 školách. Počas dnešnej návštevy trenčianskeho župana Jaroslava Bašku v meste Partizánske totiž pomôcky spoločne s primátorom mesta Jozefom Božikom župan osobne odovzdal žiakom všetkých 5 základných škôl na území mesta; ZŠ R. Jašíka, ZŠ  Športovcov, ZŠ s MŠ Veľká Okružná, ZŠ Radovana Kaufmana a ZŠ na Malinovského ulici. Pomôcky majú žiakom pomôcť pripraviť sa na štúdium na odborných školách a tiež pripraviť sa na systém duálneho vzdelávania či budúce povolania. „Takouto vhodnou formou vieme rozšíriť povedomie žiakov o technických predmetoch, ako sú mechatronika, elektrotechnika, strojárstvo či programovanie,“ uzatvoril župan. Zároveň vyjadril potešenie, že nezamestnanosť v okrese Partizánske v marci tohto roku klesla pod hranicu 5,5%.

autor: vr

Fotogaléria

Gymnazium PE (1)
Gymnazium PE (2)
Gymnazium PE (3)
Gymnazium PE (4)
Gymnazium PE (5)
Gymnazium PE (6)
Gymnazium PE (7)
MICROSTEP (1)
MICROSTEP (2)
MICROSTEP (3)
SOS PE (1)
SOS PE (2)
SOS PE (3)
ZS PE (1)
ZS PE (2)
ZS PE (3)
ZS PE (4)
ZS PE (5)
ZS PE (6)
ZS PE (7)
ZS PE (8)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK