Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dobrá správa pre obyvateľov Považskej Bystrice: rekonštrukcia Orlovského mosta je naplánovaná na tento rok

Prvá etapa rekonštrukcie cesty medzi Považskou Bystricou a Domanižou je naplánovaná na tento rok. S realizáciou stavebných prác sa plánuje začať v lete tohto roka, ukončené by mali byť v marci 2018. V prvej etape prejde rekonštrukciou 3,6 km úsek cesty. Ten je prvým úsekom cesty medzi Považskou Bystricou a Domanižou, ktorý čaká modernizácia. Trenčiansky samosprávny kraj plánuje pokračovať v rekonštrukcii aj ďalších 5 nadväzujúcich úsekov (etáp) v celkovej dĺžke 15 km.    

K modernizácii Orlovského mosta pristupuje Trenčiansky samosprávny kraj nielen na základe jeho havarijného stavu, ale aj na základe podnetov od verejnosti. Zmenami prejde samotná nosná konštrukcia, okrem betonáže je plánované jej vystuženie a nátery oceľových častí. Obyvatelia Považskej Bystrice sa môžu tešiť na celkom nový bezpečnejší chodník pre chodcov.

Orlovský most je jedným z troch mostov, ktoré sa dočkajú rekonštrukcie v prvej etape. Celkové investičné náklady na rekonštrukciu prvého úseku (etapy) cesty č. II/517 Považská Bystrica - Domaniža predstavujú sumu 5,1 mil. eur, ktoré plánuje kraj financovať zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 – 2020 a časť určenú na rekonštrukciu cestného mosta Orlové plánuje župa financovať z poskytnutej dotácie v sume 550 tisíc eur. Povinné spolufinancovanie TSK vo výške 5 % z oprávnenej sumy predstavuje takmer 250 tisíc eur. Suma určená na rekonštrukciu cestného mosta Orlové sa pohybuje vo výške viac ako 2 mil. eur. Súčasťou rekonštrukcie 1. úseku komunikácie sú aj ďalšie dva mosty, kde sa predpokladajú celkové náklady v sume viac ako 1,2 mil. eur.     

Modernizácia cesty zlepší kvalitu cestnej infraštruktúry, ušetrí čas vodičom a mala by sa podpísať tiež pod zníženie nehodovosti na tomto úseku. Očakávame, že prispeje aj k zníženiu negatívnych dopadov na životné prostredie. Samotný Orlovský most rekonštrukciu veľmi potrebuje a verejnosť si ju zaslúži. Preto som rád, že sa nám podarilo získať financie, aby sme tento úsek cesty mohli pozdvihnúť na vyššiu kvalitatívnu a bezpečnejšiu úroveň,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.       

Cesta medzi Považskou Bystricou a Domanižou nie je jediná, na rekonštrukciu ktorej predložil TSK žiadosť. Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) schválilo na svojom prvom zasadnutí v roku 2017 predloženie ďalších 3 žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu 2014-2020 na rekonštrukciu ciest II. triedy. Z eurofondov by sa rekonštrukcie mal dočkať aj 7 km úsek cesty medzi obcou Hradište a mestom Partizánske. V okrese Trenčín je to cesta medzi Trenčianskou Teplou a Dežericami (tento rok 1. a 2. etapa), v západnej časti kraja zase úsek cesty (1. etapa) medzi Novým Mestom nad Váhom a Myjavou.

Celkové náklady týchto 4 rekonštrukcií (vrátane úseku Považská Bystrica – Domaniža) sa vyšplhajú na sumu 19,4 mil. eur. Podmienkou schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok je spolufinancovanie projektu, a to výške minimálne 5% z celkových oprávnených nákladov. Rekonštrukcie 4 úsekov si tak odkroja z rozpočtu TSK sumu takmer 940 tisíc eur. Začiatok realizácie stavebných prác je naplánovaný na tento rok, konkrétne termíny sa však budú odvíjať od dĺžky schvaľovacieho procesu žiadostí o nenávratný finančný príspevok a priebehu procesu verejného obstarávania.  

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK