Jedinečné pexeso venované Hurbanovi pokrstili hrudou z rodného Beckova

V poradí 4. ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja bol výnimočný z viacerých hľadísk. Do pamäti sa vryje najmä výhercom tvorivej súťaže s hurbanovskou tematikou, ktorí si vďaka nej spolu so svojou triedou užijú výlet do Národnej rady Slovenskej republiky.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana vyhlásil ešte v apríli 2017 tvorivú súťaž s názvom „Takto poznám Jozefa Miloslava Hurbana ja“ určenú žiakom a študentom základných, umeleckých a stredných škôl či celých kolektívov. Úlohou súťažiacich bolo za pomoci fantázie a vlastnej tvorivosti znázorniť, ako poznajú slovenského spisovateľa, kňaza a prvého predsedu Slovenskej národnej rady Jozefa Miloslava Hurbana.

Hurbanovskej tematike bol venovaný veľký priestor aj v rámci 4. ročníka Dňa otvorených dverí TSK, kde sa pod jednou strechou stretli nielen výhercovia súťaže, ale všetci žiaci a študenti, ktorí sa do súťaže zapojili s celkom 43 originálnymi príspevkami. Vychutnať si mohli hneď niekoľko prekvapení. Prvým a najväčším bol krst tematického pexesa z vybraných súťažných obrazových príspevkov prihlásených do súťaže. Pokrstiť ho prišiel živý Jozef Miloslav Hurban, spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom a víťazom facebookového hlasovania o najlepší súťažný príspevok, ktorým sa stali žiaci ZŠ s MŠ z Diviackej Novej Vsi. No a čím typickejším sa mohlo krstiť ako práve hlinou z Beckova.

Tematické pexeso, ktoré bolo vydané pri príležitosti 200. výročia narodenia nášho významného dejateľa, vyšlo v limitovanom počte kusov a každý súťažiaci si ho odniesol domov ako odmenu za účasť v súťaži. „Výnimočnosť pexesa, ktoré vydal TSK, spočíva v autenticite párových obrázkov. Tie vytvorili, nakreslili a namaľovali žiaci, študenti i celé kolektívy stredných a základných škôl, ktoré sa do súťaže prihlásili. Z ich kresieb, malieb, koláží a prezentácií vznikla unikátna obrázková hra, ktorej slávnostným pokrstením sme si na DOD TSK 2017 pripomenuli život a dielo tohto jubilujúceho Beckovčana,“ povedala vedúca Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Veronika Rezáková.

Ocenené boli prvé tri miesta v kategóriách – najlepší súťažný príspevok, žiaci základných škôl a študenti stredných škôl. Výhercovia všetkých troch kategórií si svojou šikovnosťou zaslúžili výlet do Národnej rady Slovenskej republiky, kde im bude robiť spoločnosť predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, získali tiež vecné ceny, medzi ktorými zaujala aj kniha o domácom hokejovom klube Dukla Trenčín s vlastnoručnými podpismi hokejistov.

Ani autori príspevkov, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste, neobišli skrátka, okrem vecných cien získali voľný vstup na Trenčiansky hrad, Hvezdáreň v Partizánskom či kúriu Ambrovec v Beckove, ktorá je so životom Jozefa Miloslava Hurbana významne spätá. Svojich kamarátov, ktorí sa zapojili do súťaže prišli podporiť aj spolužiaci, či celé triedy z jednotlivých základných a stredných škôl v Trenčianskom kraji v sprievode svojich učiteľov. Využiť mohli tiež príležitosť odfotiť sa so živým Hurbanom pri tematickej fotostene alebo vyskúšať súťaže pripravené v rámci DOD TSK a získať ďalšie odmeny. O príjemnú atmosféru v kongresovej sále, kde sa stretli všetci milovníci Jozefa Miloslava Hurbana a jeho tvorby, sa postal aj Detský folklórny súbor Kornička so svojim vystúpením.

autor: lk