Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jediní dobrovoľní hasiči v kraji, ktorí dokážu zasahovať aj zlaňovaním z výšky, oslavujú 90-ročnicu

Okrem DHZ Beluša a DHZ Podhorie pomáhajú chrániť život a majetok Belušanov aj dobrovoľní hasiči z DHZ Hloža. Zbor vznikol v roku 1927 v čase, keď bola Hloža samostatnou obcou. V roku 2001 prešiel významnou obrodou a dnes je súčasťou najväčšej obce kraja – Beluše. „Bolo to správne rozhodnutie našich predkov, že si chceli už 4 generácie pred nami pomáhať a zdokonaľovať svoje fyzické zručnosti, pretože pri záchrane ľudských životov ide doslova o sekundy. Dnes je už technika omnoho modernejšia ako vtedy, avšak dobrovoľní hasiči dokazujú, že keď treba pomôcť, sú vždy medzi prvými, ktorí pomáhajú svojim spoluobčanom,“ pochvaľoval si činnosť dobrovoľníkov z Hlože starosta obce Ján Prekop.

Ráno na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, na ktorý oslavy výročia pripadli, boli už dobrovoľní hasiči nastúpení pred obecnou hasičskou zbrojnicou. Spolu so zástupcami Dobrovoľnej požiarnej ochrany Púchov, predstaviteľmi obce i jej obyvateľmi si pripomenuli svojich dedov a pradedov, ktorí DHZ Hloža pred 90 rokmi zakladali. V roku 2001 sa zbor vyformoval približne na podobu, v akej ho obyvatelia poznajú dnes. „Za posledných 10 rokov našej pôsobnosti sme sa posunuli veľmi dopredu, aj pokiaľ ide o samotné vybavenie, techniku, ochranné prostriedky či vzdelanie. Spolu sme odpracovali veľmi veľa hodín, aby sme DHZ Hloža dostali do takejto kondície. Chcem preto poďakovať všetkým členom, ktorí sú v noci aj vo dne ochotní pomáhať bez nároku na odmenu. Za posledných 10 rokov, od posledných osláv, sme na zásah vyrážali na zásah 73-krát, z toho 49-krát ku požiaru,“ zhodnotil predseda DHZ Hloža. Zároveň prezradil, že ako členovia jediného DHZ v kraji dokážu hasiči z DHZ Hloža zlaňovať a zachraňovať i z výšky.

Jubilujúcim hasičom prišiel všetko dobré popriať aj Jaroslav Baška ako predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý tento rok vydal knižnú publikáciu o dobrovoľných hasičských zboroch pôsobiacich v kraji. „Členská základňa DHZ v kraji predstavuje takmer 11 tisíc registrovaných členov. Keď spoločne vidím zasahovať dobrovoľných a profesionálnych hasičov, rozdiely medzi nimi sa postupne zmazávajú. Myslím si, že ich vzájomná spolupráca je na veľmi dobrej úrovni. Dobrovoľní hasiči si určite zaslúžia pochvalu a morálne ohodnotenie, keďže pomáhajú bez nároku na honorár,“ poďakoval sa hasičom trenčiansky župan s tým, že v prípade potreby je im TSK k dispozícii napr. aj formou dotačného systému. Program osláv pokračoval ukážkou zásahu hasičov, prehliadkou techniky či ukážkou činnosti kynológov.

Cez víkend sa však oslavovalo aj v inom DHZ na Považí. Na druhej strane Váhu, v Dulove, začali dobrovoľní hasiči písať svoju 130. kapitolu. DHZ Dulov je tak najstaršou organizáciou v obci, ktorej vznik sa viaže na rok 1887. Oslavy, ktoré začali námetovým cvičením dobrovoľných i profesionálnych hasičov a pokračovali večerným kultúrnym programom, zo svojho dotačného systému podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_0191
IMG_0198
IMG_0202
IMG_0206
IMG_0209
IMG_0220
IMG_0230
IMG_0257
IMG_0271
IMG_0280
IMG_0283
IMG_0648
IMG_0650
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK