Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Knižná búdka ponúka pacientom bojnickej nemocnice dve stovky kníh, ktoré im spríjemnia čakanie na vyšetrenie

Občianske združenie Spolu sme Prievidza otvorilo prvú verejnú knižnicu v priestoroch Obchodného centra Korzo v Prievidzi v júni minulého roka. „Za rok pôsobenia verejnej knižnice nám obyvatelia regiónu darovali 6 tisíc kníh, ktoré doma nečítali alebo ich nepotrebovali. Na druhej strane si obyvatelia z telefónnej búdky zobrali takmer 4 tisíc kníh,“ uviedol predseda združenia Michal Dobiaš. Úspech projektu Knižnica na korze, ktorý vznikol z iniciatívy občianskeho združenia, tak motivoval jeho členov k otvoreniu druhej verejnej knižnice. Tá v priestoroch vestibulu Nemocnice s poliklinikou Prievidza bude slúžiť nielen pacientom, čakajúcim na vyšetrenie či v lôžkovej časti, ale aj návštevníkom nemocnice.

Význam otvorenia knižnej búdky pre pacientov ocenil aj riaditeľ nemocnice, ktorá poskytla priestor na realizáciu tohto projektu. „Verím, že každá pomoc pacientom našej nemocnice pomôže urýchliť ich uzdravenie. Preto z mojej strany i zo strany vedenia nemocnice vítame každú príležitosť, ktorá im s týmto môže pomôcť,“ uviedol riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Ivan Gašparovič.   

Slávnostného otvorenia atypickej knižnice sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý do nej za TSK prispel desiatkami kníh. „Teší ma, že v Prievidzi žijú ľudia, ktorí robia takéto pekné a zaujímavé projekty. Niekedy to nie je o peniazoch, ale skôr o vôli pomôcť niečo urobiť.  Chcem poďakovať občianskemu združeniu Spolu sme Prievidza za to, že prišli s týmto nápadom a aj vedeniu nemocnice, že podporilo zmysel tohto nádherného projektu. Verím, že knižná búdka priláka čo najviac návštevníkov,“ uviedol trenčiansky župan.   

Okrem predsedu TSK prijal pozvanie na otvorenie knižnej búdky aj podpredseda TSK Richard Takáč, poslanci Zastupiteľstva TSK, hlavný kontrolór Úradu TSK, členovia občianskeho združenia, zamestnanci nemocnice a mnohí iní. 

Do historickej telefónnej búdky sa zmestí približne 200 kníh. Knihy v knižnej búdke sú z rôznych žánrov, takže každý si v nej nájde to, čo sa mu páči. Akúkoľvek publikáciu si tak ľudia môžu nielen požičať, prečítať a vrátiť naspäť, ale aj odniesť zadarmo domov. Aby sa predišlo ďalšiemu predaju či zneužitiu kníh, občianske združenie Spolu sme Prievidza ich opečiatkovalo logom projektu. V telefónnej búdke nájdete okrem kníh aj telefónny automat. Nedovoláte sa z neho síce nikomu, ale vhodením mincí doňho môžete podporiť projekt na záchranu kníh.          

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj: Ivan Valko
Zdroj: Ivan Valko
Zdroj: Ivan Valko
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK