Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kraj tento rok zrekonštruuje 3 mostné objekty za viac ako 630 tis. eur

Trenčiansky samosprávny kraj ako správca takmer 1500 km ciest II. a III. triedy  investuje do ich opráv v roku 2017  historicky najvyšší objem finančných prostriedkov, a to 5 mil. eur. Okrem ciest sa opravy dočkajú aj 3 mostné objekty v Skačanoch, Porube a Čachticiach.

V Správe ciest Trenčianskeho samosprávneho  kraja (SC TSK) je spolu 641 mostov, z toho na cestách III. triedy 476 a zvyšných 165 na cestách II. triedy. „Podľa jednotlivých kategórií je v Trenčianskom kraji 23 bezchybných mostov, 33 mostov vo veľmi dobrom a 164 v dobrom stave. V uspokojivom stave je až 52% z celkového počtu mostov. Niektoré mosty si však, naopak, vyžadujú rekonštrukciu a zlepšenie technického stavu,“ informoval Peter Chlebana zo Správy ciest TSK.

Finančné zdroje na opravu a údržbu mostov každoročne hradí TSK zo svojho rozpočtu prostredníctvom SC TSK. V roku 2017 v ňom bola na tento účel vyčlenená suma viac ako 630 tis. eur. V rámci nej by sa už na jeseň tohto roku mala spustiť rekonštrukcia troch mostných objektov v Skačanoch (okres Partizánske), Porube (okres Prievidza) a Čachticiach (okres Nové Mesto nad Váhom), ktorých nosné konštrukcie nie sú v dobrom technickom stave. „Modernizácia mostov prispeje k skvalitneniu cestnej infraštruktúry a mala by sa podpísať tiež pod zníženie nehodovosti na spomínaných úsekoch. Preto som rád, že sa nám v rozpočte podarilo vyčleniť finančné prostriedky okrem ciest aj na rekonštrukciu týchto troch mostov,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

V Skačanoch opravia povrch mosta aj nosnú konštrukciu

Komplexnou rekonštrukciou a modernizáciou by mal v tomto roku prejsť most, ktorý vedie ponad rieku Nitrica na ceste III/1765 v obci Skačany. Rekonštrukcia sa týka nosnej konštrukcie mosta, spodnej stavby a bezpečnostných zariadení. Vybúrané budú všetky poškodené časti, nahradia ich nové konštrukcie. Odstránené budú aj poruchy na povrchu mosta – trhliny, pokles vozovky a zdeformované zábradlie.

Samotná rekonštrukcia je navrhovaná v dvoch etapách a ovplyvní aj dopravu. Cesta v danom úseku bude čiastočne uzatvorená a usmernená dočasným dopravným značením. Celkové náklady na realizáciu opravy sú vyčíslené na 324 tis. eur a práce by mali byť hotové v časovom horizonte 6 mesiacov od začiatku prác.

Rekonštrukcia mosta v Porube si vyžiada dočasnú uzávierku komunikácie

Na nedostatky a nutnosť rekonštrukcie poukázala aj diagnostika mostnej konštrukcie a podrobná prehliadka mostného objektu ponad Porubský potok v obci Poruba. Rovnako ako v Skačanoch prejde rekonštrukciou nosná konštrukcia, spodná stavba a bezpečnostné zariadenia. Nové konštrukcie nahradia poškodené časti, súčasťou prác bude aj odbúranie nosnej konštrukcie a jej výmena za novú.

Stavba zasahuje do cesty III/1779 v dĺžke 49 metrov. Počas stavebných úprav bude v danom úseku zmenené smerové vedenie, šírkové usporiadanie a klopenie komunikácie. Náklady na rekonštrukciu by nemali presiahnuť 200 tis. eur, pričom celá stavba bude realizovaná v jednej etape. Predpokladaná doba uzávierky komunikácie a doby výstavby je 3 mesiace od začiatku rekonštrukcie.

Na moste v Čachticiach opravia aj problémové zábradlie

Trojicu mostov, na ktoré kraj vyčlenil financie vo svojom aktuálnom rozpočte, uzatvára most cez potok Dudváh v obci Čachtice. Rekonštrukčné práce si v tomto prípade vyžiadali poruchy nosnej konštrukcie spôsobené zlým stavebno-technickým stavom povrchu mosta. Problémom je aj nefunkčné zábradlie po oboch stranách, vďaka ktorému sa po moste nemôžu pohybovať chodci. Súčasťou opráv by malo byť aj odstránenie nadmernej hrúbky vrstiev vozovky, ktoré spôsobuje trvalé priťaženie mosta. SC TSK budú tieto úpravy stáť 108 tis. eur a zvládnuť by ich mali za obdobie 3 mesiacov.

V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania na dodávateľa rekonštrukcie vyššie spomínaných mostných objektov. Začiatok realizácie stavebných prác je naplánovaný na jeseň tohto roka, konkrétne termíny sa však budú odvíjať od priebehu procesu verejného obstarávania.

autor: lk

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK