Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Krajské oslavy 73. výročia SNP pripomenuli odvahu tých, ktorí bojovali za našu slobodu

Posledný augustový víkend sa v Trenčianskom kraji niesol v znamení 73. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Krajské oslavy sa uskutočnili pri pamätníkoch na Jankovom vŕšku v Uhrovci a na vrchu Roh v Lubine.

Slovenské národné povstanie nie je len ozbrojeným protifašistickým odbojom, ale aj symbolom. Symbolom hrdinstva ľudí, ktorí neváhali nasadiť a položiť svoje životy za slobodu iných. Od vypuknutia jedného z najväčších protifašistických povstaní na svete uplynulo už 73 rokov. SNP spojilo ľudí v minulosti a spája ich aj v súčasnosti. Posledný augustový víkend prišli vzdať úctu obetiam bojov k pamätníkom padlých v Uhrovci a Lubine aj predseda vlády SR Robert Fico, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, poslanci Národnej rady SR, predstavitelia štátnej, krajskej a miestnych samospráv, priami účastníci protifašistického odboja a široká verejnosť.

Súčasná generácia vníma mier, v ktorom žijeme, ako samozrejmosť. Pre našich starých rodičov, otcov to však bežný štandard nebol. „Buďme úprimní, v auguste 1944 žili ľudia na Slovensku v relatívnom pokoji. Bol tu síce fašistický štát ale neboli sme významne zapojení do vojnových aktivít. Každý kto sa odhodlal ísť do hôr, postaviť sa nemeckej armáde vedel, že ak ho chytia, tak ho budú mučiť a potom ho popravia. Zvláštne, že v takej atmosfére, ktorá bola v Slovenskom štáte ľudia dokázali nabrať takúto odvahu. Kladiem si otázku, čo by sa stalo dnes, keby sme mali na Slovensku prejaviť rovnakú odvahu,“ uviedol vo svojom príhovore na Jankovom vŕšku Robert Fico.

Oboch Krajských osláv 73. výročia SNP sa okrem predsedu vlády SR Roberta Fica zúčastnil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „V súčasnosti máme možnosť vidieť v rôznych médiách a na sociálnych sieťach, ako sa hanobí Slovenské národné povstanie. Je preto dôležité pripomínať si udalosti SNP a uctievať pamiatku tých, ktorí bojovali za slobodu, mier a demokraciu,“ povedal trenčiansky župan.

Pre návštevníkov osláv boli pripravené aj sprievodné podujatia. Na Jankovom vŕšku to bol už tradičný pochod Nesmrteľného pluku, počas ktorého účastníci protifašistického odboja spoločne s pozostalými kráčajú s fotografiami priamych účastníkov SNP. V Lubine sprevádzali oslavy ukážky historického dobového tábora počas SNP. Spoluorganizátorom oboch Krajských osláv 73. výročia SNP bol aj Trenčiansky samosprávny kraj. Oslavy na vrchu Roh podporil TSK finančnou sumou zo svojho dotačného systému.

autor: mp

Fotogaléria

Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
Jankov vŕšok
vrch Roh Lubina
vrch Roh Lubina
vrch Roh Lubina
vrch Roh Lubina

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK