Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kráľovské mestečko Skačany oslavovalo v duchu tradícií

Súčasťou slávnostnej akadémie bol aj krojovaný sprievod námestím, ktorý bol naozajstnou pastvou pre oči. Zaujal aj trenčianskeho župana Jaroslava Bašku. „Dávam klobúk dole pred folklórnou skupinou a krojmi, ktoré majú v obci Skačany. Bohatá výšivka je dôkazom toho, že boli v minulosti kráľovským mestečkom,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. Podľa Jaroslava Bašku bolo práve toto významné výročie príležitosťou na návrat rodákov, ktorí sa v obci narodili a počas života ju opustili z rôznych dôvodov.

No a ako sa na správne výročie patrí, uvádzala sa do života aj kniha. Originálnym spôsobom typickým pre Skačany, šupkami z cibule. Publikáciu „Skačany v premenách času“ tvorí predovšetkým veľké množstvo fotografií z histórie, no aj tých súčasných, na ktorých dominujú samotní obyvatelia obce. Zámerom autorov bolo predstaviť jednu z najstarších obcí v okrese tak, ako ju vnímajú jej obyvatelia.

Starosta obce Juraj Kližan vyjadril svoju vďaku všetkým, ktorí po stáročia riadili obec a zachovávali tradície a vieru. Práve tá sa dedila z pokolenia na pokolenie. „Je pre mňa potešením, ale zároveň aj záväzkom, že v určitý čas môžem byť aj ja pri rozvíjaní a zveľaďovaní Skačian. Týmto dňom približujeme našim najstarším občanom časy, ktoré sú nenávratne preč a mladým chceme ukázať, ako žili ich rodičia a prarodičia,“ doplnil starosta.

Návštevníci tohto krásneho podujatia, ktoré sa konalo s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja, si po neuveriteľných 25. rokoch mohli opäť vychutnať atmosféru trhoviska. Toto privilégium udelil v minulosti obci Skačany kráľ Leopold I.

autor: lk

Fotogaléria

IMG_1514
IMG_1515
IMG_1518
IMG_1526
IMG_1532
IMG_1534
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK