Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Modré autobusy vo funkcii MHD previezli o 2 300 cestujúcich osôb viac

Zavedenie skúšobných jázd „modrými“ autobusmi, ktoré na území mesta Trenčín plnili aj funkciu mestskej hromadnej dopravy, sa ukazuje ako efektívne riešenie prospešné pre verejnosť aj samosprávy.

Od začiatku júla 2017 mohla verejnosť cestovať v rámci Trenčína v prímestskej autobusovej doprave (tzv. „modré autobusy“) za cenu podľa platnej tarify MHD Trenčín. Podľa jednotlivých ukazovateľov, ktoré sa vyhodnocovali za obdobie júl až október 2017, sa ukázalo takéto riešenie ako efektívne. Autobusy prímestskej dopravy zastavovali v meste Trenčín na 67  spoločných zástavkách MHD a previezli za 4 mesiace o takmer 2 330 osôb viac ako obvykle.

Potvrdilo sa, že Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) dokáže pri rovnakých ekonomických oprávnených nákladoch previesť väčší počet cestujúcich, pričom modré autobusy ostali aj naďalej pre verejnosť rovnako komfortné. Ako veľké pozitívum sa ukázalo, že cestujúci nemuseli rozlišovať modrý autobus od červeného. Postupný nárast cestujúcich autobusmi má pritom pozitívny vplyv nielen na skvalitnenie dopravnej situácie v meste Trenčín, ale aj na ekologickú stopu, čo korešponduje s ideou projektu Zelená župa. „Teší ma, že sme sa pustili do tohto spôsobu prepravy verejnosti v krajskom meste. Výsledky zo skúšobného obdobia potvrdili, že naše rozhodnutie pridať modrým autobusom funkciu MHD bolo správne. Verím, že v budúcnosti sa podarí previesť ešte väčší počet cestujúcich, a tým pádom ešte viac zefektívniť využívanie verejných finančných prostriedkov,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. 

Keďže spolupráca Trenčianskej župy, mesta Trenčín a zmluvného dopravcu SAD Trenčín, a. s., sa ukázala ako úspešná, zainteresované strany sa dohodli na predĺžení skúšobného obdobia do 30. júna 2018 za účelom finančného vyrovnania tržieb z cestovného medzi mestom Trenčín a Trenčianskym samosprávnym krajom. Cieľom spolupráce aj naďalej ostáva zvýšenie atraktivity cestovania verejnou osobnou dopravou voči individuálnej, eliminovanie dopravných zápch v meste Trenčín a vytvorenie prijateľnej alternatívy pre občanov v oblasti pravidelnej autobusovej dopravy.

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK