Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na dubnickej Strednej priemyselnej škole už zajtra začínajú práce na komplexnej rekonštrukcii strechy

Priemyslovka či espéeška. Tak Dubničania už roky familiárne prezývajú SPŠ, ktorá je súčasťou aj určujúcou tvárou centrálnej časti mesta. Školu s vynikajúcim renomé navštevujú žiaci z rôznych častí kraja. Je totiž známa ako kvalitou výučby, tak aj uplatniteľnosťou absolventov na trhu práce či úspešnosťou pri prijímacích konaniach na vysoké školy. „SPŠ v Dubnici nad Váhom patrí medzi tie najlepšie školy, a to zrejme nielen v Trenčianskom kraji, ale na celom Slovensku. Svedčí o tom aj veľký záujem žiakov, ktorí si každoročne podajú svoju prihlášku. Tento rok škola musela odmietnuť okolo 220 žiakov. Veľký záujem považujem za potvrdenie kvality a výbornej úrovne,“ komentoval župan Jaroslav Baška.

Jej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v poslednom období do školy nasmeroval významný objem kapitálových investícií. Pôvodné asfaltové ihriská, ktoré študenti využívali na futbal a basketbal, minulý rok nahradili dve nové moderné športoviská. Jedno multifunkčné s bežeckým oválom a druhé, o niečo menšie, určené na ďalšie loptové športy. Historická budova školy má tiež nové plastové okná a obnovené sú už takmer všetky sociálne zariadenia.

To, čo si však dlhodobo pýtalo renováciu, je práve strecha tejto vzdelávacej inštitúcie. Práce na jej výmene začínajú už zajtra. Zelenú im dalo dnešné symbolické poklepanie strešného plechu. Kladivkom ho „pokrstil“ riaditeľ školy a poslanec Zastupiteľstva TSK Pavol Bagin spolu s absolventom školy; trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. „Rekonštrukciu začíname zajtra. Tešíme sa, že nedostatky strechy na hlavnej budove budú odstránené. Rekonštrukciou okrem hlavnej budovy prejde aj strecha bývalého školského internátu vrátane zateplenia,“ informoval riaditeľ školy.

Za posledné roky dosiahli kapitálové investície kraja do SPŠ takmer 1 mil. €. Tento rok samotní žiaci a pedagógovia pocítia zmeny k lepšiemu okrem spomínanej rekonštrukcie strechy aj v obnove oplotenia školského areálu. Výdavky na tieto dve akcie župu vyjdú na viac ako 200 tis. €. „Škola sa tiež cez Integrovaný regionálny operačný program zapojila do projektu, v rámci ktorého sa majú do dielní nakúpiť rôzne moderné technológie a prístroje. Je to projekt za takmer 1 mil. €. Ako zriaďovateľ školy urobíme všetko pre to, aby v projekte uspela a opäť sa zvýšila kvalita výučby a študenti mohli pracovať s tými najmodernejšími technológiami,“ doplnil predseda TSK.

Zo SOŠ Dubnica nad Váhom prúdia ďalšie dobré správy

Kroky študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) v Dubnici nad Váhom už nevedú do tzv. ZVS-ky, ale do centra mesta, na Bratislavskú ulicu. V nových priestoroch výučbu spustili na začiatku aktuálneho školského roka 2016/2017. Žiaci sedia v nových triedach, odborné poznatky získavajú v zmodernizovaných odborných učebniach. Novinky zo školy však neskončili jej presťahovaním. O deväť mesiacov neskôr má škola novú CNC učebňu a tiež učebňu praktického vyučovania na ručné spracovanie kovov pre výučbu žiakov učebného odboru nástrojár.

Jej vznik je výsledkom spolupráce školy a jej zriaďovateľa, TSK, so skupinou regionálnych zamestnávateľov zoskupených v združení DubTech. Časť financií na vybudovanie učebne pre nástrojárov poskytla župná kasa, no napr. na jej samotné vybavenie prispeli regionálni zamestnávatelia. Učebňa je kompletne vybavená náradím a disponuje 13 pracovnými pozíciami. „Investícia na túto učebňu sa pohybovala vo výške asi 30 tis. €, kraj prispel približne polovičkou. Učebňa slúži žiakom odboru nástrojár, pričom v súčasnosti je v systéme duálneho vzdelávania zapojených 8 žiakov tejto aprobácie. Celkovo však škola patrí medzi tie najúspešnejšie, pokiaľ ide o systém duálneho vzdelávania. Za prvé dva roky má v systéme zapojených 58 žiakov, ktorí sú vychovávaní a vzdelávaní pre potreby konkrétnych firiem,“ priblížil trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Minulý rok sme do tejto školy investovali viac ako 1,2 mil. €, aby sa vôbec presťahovala na jedno miesto. Tento rok na škole vybudujeme nové multifunkčné ihrisko a následne chceme v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu vytvoriť centrum odborného vzdelávania a prípravy,“ komentoval ďalej nasledujúce budovanie odborných učební. Dobrá správa pre študentov školy je podľa neho aj to, že úroveň nezamestnanosti v okrese Ilava sa pohybuje len na úrovni 3,5%, čo vytvára tlak na zamestnávateľov nielen pri stanovovaní ponúkaných miezd pri nábore zamestnancov.

V systéme duálneho vzdelávania dubnická SOŠ spolupracuje napr. aj s firmou MATADOR Industries, a. s. V školskom roku je na prax v rámci systému duálneho vzdelávania v tejto firme zapísaných celkovo 7 žiakov, a to v odbore mechanik nastavovač. Priestory firmy MATADOR Industries, ako aj pracovisko "dualistov" si preto osobne prezrel aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. Zameranie spoločnosti je orientované predovšetkým na všeobecné strojárstvo, výrobu jednotlivých častí strojov a technologických zariadení, ale aj na automatizáciu a výrobu nástrojov. V dubnickom regióne MATADOR Industries, a. s., poskytuje prácu približne trom stovkám ľudí.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK