Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na myjavských stredných školách dnes rozbíjali okná aj páčili parkety

Na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) v Myjave sú práce v plnom prúde. Trenčiansky samosprávny kraj ako jej zriaďovateľ totiž zo svojho rozpočtu prispel na rekonštrukciu školskej telocvične. Posledné kúsky pôvodnej parketovej podlahy dnes spolu s riaditeľom školy Andrejom Dugom vypáčil trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Pre SPŠ na Myjava zároveň chceme využiť Integrovaný regionálny operačný program (IROP) na realizáciu projektu v hodnote takmer 1 mil. € na vybavenie odborných učební modernými CNC strojmi, frézami atď. Myjavská SPŠ je jedna z 18 škôl, ktoré chceme do IROP-u zapojiť a takýmto spôsobom pomôcť skvalitniť praktické vyučovanie,“ povedal na margo ďalších investícií do školy predseda TSK. 

Napredovaniu predchádzala deštrukcia aj na myjavskom Gymnáziu. Budova školy už akútne potrebovala zatepliť, ako aj vymeniť staré okná za nové, plastové. Na túto investíciu našla vo svojom rozpočte finančné prostriedky Trenčianska župa. Jedno z tých starých okien sa preto dnes symbolicky kladivkami rozbilo, aby uvoľnilo cestu modernejším a úspornejším oknám. „V rámci rekonštrukčných prác sa dovymieňajú staré drevené okná za plastové, kompletne sa zateplí celá budova, resp. obvodový plášť starej časti a upraví sa vstupný portál,“ konkretizoval úpravy riaditeľ školy Radim Kovařík. „Rekonštrukcia sa začne už v týchto dňoch, aby na nový školský rok žiaci prišli do zmodernizovaných priestorov. Určite sa rekonštrukcia odrazí aj na úsporách na energii. Ušetrené financie môže škola použiť buď na kúpu nových pomôcok alebo na platovú motiváciu učiteľov,“ povedal na margo v tohtoročnej najväčšej investície do Gymnázia župan. Na rok 2017 je v rozpočte pre školu vyčlenených takmer 190 tis. €.

Pod oknami školy od minulého roku stojí aj jedno z nových multifunkčných ihrísk, ktoré župa pre svoje stredné školy začala budovať v minulom roku. To dnes prešlo zaťažkávajúcou skúškou futbalovým zápasom medzi tímom TSK na čele s jeho županom Jaroslavom Baškom a žiakmi Gymnázia. Minulý rok však župa investovala nielen do vonkajších priestorov na športovanie, ale tiež do školských učební. Chémiu, fyziku aj biológiu vyučujú v zrekonštruovaných priestoroch s moderným zariadením a pomôckami. Nové odborné učebne poskytujú komfort na skupinovú výučbu, pokusy, interaktívne prednášky či prácu so špeciálne prispôsobenými tabletmi. Investície kraja prišiel osobne zhodnotiť jeho predseda Jaroslav Baška. „Myslím si, že z Gymnázia z Myjavy vždy odchádzali vzdelaní a dobre pripravení žiaci. Verím, že aj tieto nové prírodovedné laboratóriá pomôžu ešte viac skvalitniť výchovno-vzdelávací proces. Mal som aj možnosť vidieť zaujímavý pokus v chemickom laboratóriu, ktorý vykonávali v novom digestore. Tiež ma teší, že žiaci majú možnosť využívať moderné informačno-komunikačné technológie,“ myslí si župan Baška.

Predseda TSK v rámci pracovnej návštevy Myjavy nevynechal ani firmu Slovarm, ktorá spolupracuje so strednými školami v pôsobnosti TSK. S vedením firmy si prezrel priestory výroby a tiež sa dotkol potenciálneho vstupu firmy do duálneho vzdelávania. Firma Slovarm vyrába domové a bytové armatúry a komponenty pre rozvody vzduchu, vody, pary či ústredného vykurovania.

autor: vr

Fotogaléria

Robert Fritz 17
RobertFritz 8
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK