Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na salaši v Pružine slávnostne otvorili tohtoročnú salašnícku sezónu

V poradí už 9. ročník Bačovej cesty prebehol pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. „Chcem predovšetkým vyjadriť vďaku a úctu všetkým ľuďom, ktorí sa venujú salašníctvu a ovčiarstvu, pretože je to prínosná, ale naozaj ťažká práca počas celého roka. Úlohou tohto projektu je v spolupráci s našou krajskou organizáciu cestovného ruchu Trenčín región spopularizovať toto krásne remeslo,“ pochválil záslužnú prácu bačov župan Baška.

Po úvodnych príhovoroch a otvorení Bačovej cesty na návštevníkov čakal bohatý kultúrny program plný dychovej hudby, zvukov heligónky, tanca folklórneho súboru, plstenia vlny či prednášky o zdravotných účinkoch bryndze. Tradične nechýbala ani ukážka výroby májovej bryndze spojená s jej ochutnávkou či súťaže pre deti a dospelých. „Už tradične ponúkame bryndzové halušky i palacinky, baraní guláš, jahňacinku na srbský spôsob a chutné ovčie syry, ktoré nielen oku lahodia, ale i mlsnému jazýčku. Na salaši dnes máme i folklórny súbor Maninec z Podmanína, dychovú hudbu z Moštenca, ukážku záhradnej techniky, jazdu na koni a aj prednášku o mliečnych výrobkoch a valašskej kultúre,“ priblížila program podujatia a kulinárske dobroty majiteľka salaša Oľga Apoleniková.

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín Región spolupracuje s OZ Bačova cesta od svojho založenia. Minulý rok prezentovala organizácia projekt na veľtrhu Region Tour Expo 2016, ktorý sa konal v máji v Trenčíne. Keďže projekt spája salaše v Žilinskom a Trenčianskom kraji, vytvoril sa tak priestor pre spoluprácu medzi oboma KOCR - Trenčín Región a Žilinský turistický kraj. „Tento rok bude Trenčín Región financovať výrobu a osadenie 30 ks informačných tabúľ popri cestách II. a III. triedy, ktoré budú upriamovať pozornosť na salaše a teda aj členov Bačovej cesty v našom regióne,“ informovala výkonná riaditeľka KOCR Trenčín Región Eva Frývaldská. V trenčianskom regióne sa nachádzajú konkrétne dva salaše, a to salaš v Pružine a Agropenzión Grunt v Papradne

Podujatie Bačova cesta je zároveň symbolickým otvorením salašníckej sezóny, ktorá zvyčajne trvá do konca októbra, keď končí aktívne obdobie remeselnej činnosti na salašoch. Bačova cesta je trasa, po ktorej majú ľudia možnosť navštíviť niektoré salaše a farmy, oboznámiť sa so životom v nich a vidieť krásnu prírodu. Počas jej trvania zvyčajne môžu ochutnať bryndzové halušky, pirohy, žinčicu, ovčí syr a jedlá z baraniny, poprípade si vyskúšať dojenie oviec, jazdu na koni, grilovačku či hru na fujare. Projekt má zviditeľniť salašnícke remeslo, propagovať ovčiarstvo, ovčiarske výrobky a všetko, čo súvisí s chovom oviec.

autor: aj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK