Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na výstavisku Expo Center v Trenčíne sa stretli milovníci záhradkárstva, krstila sa aj nová publikácia

Do kalendára podujatí trenčianskeho výstaviska Expo Center pribudla v septembrovom termíne ďalšia výstava venovaná záhradkárom a záhradám. Vznikla vďaka spolupráci s tvorcami relácie Hurá do záhrady slovenskej verejnoprávnej televízie.

O priazeň širokej verejnosti, no najmä ľudí s blízkym vzťahom k záhradám sa počas prvých dvoch septembrových dní uchádzal nový veľtrh v priestoroch výstaviska Expo Center v Trenčíne. Prvý ročník záhradkárskeho veľtrhu Hurá do záhrady vznikol na námet relácie s rovnakým názvom, ktorú môžu diváci vidieť na obrazovkách slovenskej verejnoprávnej televízie. „Mali sme tú česť spolupracovať s tvorcami tejto relácie, vďaka ktorej vznikol nový výstavný titul na Slovensku. Prvý ročník tohto veľtrhu priniesol hneď niekoľko noviniek, premiérovo sa v rámci veľtrhu uskutoční aj aukcia medu,” povedal generálny riaditeľ výstaviska Expo Center v Trenčíne Pavol Hozlár.

Program veľtrhu bol zostavený pestro a rozmanito, nechýbali odborné prednášky na témy Herbár či pestovanie moruší, ochutnávka a aukcia medu, či prezentácia kvalitných remeselných pivovarov. Najväčšej obľube návštevníkov sa už tradične tešia praktické ukážky, ktoré boli tentokrát na tému rez a strih okrasných drevín a stáčanie medu. Súčasťou slávnostného otvorenia veľtrhu bol aj krst knihy OKRASNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov, ktorej autormi sú redaktorka časopisu Záhradkár Lucia Harničárová a profesor Ivan Hričovský. „Táto publikácia vznikla na základe životných skúseností, ktoré sme spracovali v rozpätí troch až štyroch mesiacov. Kniha má obrovský význam, pretože je venovaná prácam v okrasnej záhrade v jednotlivých mesiacoch, no obsahuje aj pasáž o úžitkovo-okrasných záhradách,“ vysvetlil spoluautor knihy profesor Ivan Hričovský.

Krstilo sa lupienkami z ruží, no a aby sa knihe darilo, krstných otcov bolo hneď niekoľko. Nechýbal medzi nimi ani trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Človek ide do záhrady s radosťou, že tam niečo urobí, oddýchne si, zrelaxuje, a zároveň spraví niečo užitočné pre prostredie, v ktorom žije. Preto je názov nového veľtrhu Hurá do záhrady viac ako výstižný,” doplnil župan, ktorému je tematika záhrad blízka. Trenčiansky samosprávny kraj má čo povedať aj k tejto oblasti vďaka svojmu grantovému programu Zelené oči. Dve školy v trenčianskom kraji, ktoré si v rámci neho požiadali o finančný príspevok, Spojená škola internátna v Trenčíne a Stredná odborná škola v Pruskom, už majú vo svojom areáli certifikované Prírodné záhrady. „Určite by bolo dobré zapojiť aj školy a organizácie, ktoré už majú certifikát Prírodnej záhrady do tohto veľtrhu. Pevne verím, že sa nám to v ďalšom ročníku podarí,” povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

V priestoroch areálu výstaviska si návštevníci mohli pozrieť aj bonsaje a zaujímavé japonské záhrady. Na veľtrhu sa prezentovalo aj záhradné centrum z Trenčína, ktoré zveľadilo vonkajšie priestory výstaviska, no a zaujímavý sortiment záhradnej techniky predstavili aj vystavujúce firmy.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK