Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie – také sú Gastrodni žiakov a pedagógov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi. Pokračujú aj zajtra.

Tradičné Gastrodni, ktoré organizuje Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠ OaS) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), vstúpili vo štvrtok 27. apríla 2017 do svojho 21. ročníka.

Patria k najobľúbenejšej a najnavštevovanejšej udalosti v okrese Prievidza. Reč je o dvojdňovom podujatí Gastrodni 2017. Aj v tomto školskom roku v rámci tohto podujatia organizuje SOŠ OaS komplexnú praktickú maturitnú skúšku v študijnom odbore hotelová akadémia, ktorú škola zaviedla ako prvá v rámci škôl zriadených TSK. Praktická maturitná skúška prebieha v reálnych stánkoch, ktoré si žiaci sami zriaďujú na pôde školy. „Takýto spôsob skladania skúšky dospelosti je síce náročný, ale veľmi vhodný pre budúce uplatnenie žiakov na trhu práce. Triedy sa na dva dni stávajú reštauráciami, kaviarňami, čajovňami a sú spestrené rôznymi aktivitami. Žiaci pracujú v tímoch, v ktorých každý plní pridelenú manažérsku funkciu. Vyžaduje to od nich vysokú mieru kreativity a spolupráce,“ priblížila maturity zástupkyňa pre teoretické vyučovanie Darina Krčíková. V tomto školskom roku maturujú 2 triedy z odboru hotelová akadémia, čo je približne 70 žiakov.

Organizáciou Gastrodní žije každý rok celá škola. Verejnosti sa predstavujú žiaci všetkých odborov. Návštevníci majú možnosť okúsiť množstvo ďalších zážitkov v podobe studených mís, cukrárskych výrobkov, kvalitnej kávy, osviežujúcich miešaných nealkoholických drinkov a podobne. SOŠ OaS v Prievidzi umožňuje žiakom absolvovať odborné stáže nielen doma ale aj v zahraničí. Na podujatí tak vznikajú „reštaurácie“ nielen so slovenskou, ale aj mediteránskou, moravskou, japonskou, gréckou,  španielskou, či švajčiarskou kuchyňou.

Tohtoročných maturantov prišiel osobne podporiť aj predseda TSK Jaroslav Baška v spoločnosti podpredsedu TSK Richarda Takáča. Spoločne si prešli všetky stánky, aby na vlastné oči videli šikovnosť študentov. „Gastrodni sú výnimočné a jedinečné podujatie v Trenčianskom kraji. Každý rok počas dvoch dní prilákajú veľmi veľa ľudí, ktorí vidia, čo sa študenti počas štúdia naučili. Je to zároveň aj taký deň otvorených dverí pre ďalších záujemcov o štúdium na tejto škole. Žiaci si to naozaj dobre pripravili,“ pochvaľoval si trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Gastrodni 2017 pokračujú aj v piatok 28. apríla 2017. Pripravená je pre návštevníkov barmanská súťaž, kaderníčky a kozmetičky predvedú ukážku líčenia a účesovej tvorby. Chýbať nebudú ani umelecké kreácie žiačok odevného dizajnu. Svoju účasť v piatok prisľúbila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, preto neváhajte a príďte si spoločne so študentmi SOŠ OaS v Prievidzi vychutnať skvelú atmosféru 21. ročníka Gastrodni 2017.  

Zdroj: Darina Krčíková (SOŠ OaS Prievidza)

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK