Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Napriek upršanému sobotnému počasiu žil Trenčiansky kraj množstvom podujatí

Aj sobota 19. augusta 2017 patrila v Trenčianskom kraji množstvu podujatí. Cestu na ne si napriek upršanému počasiu našlo veľa ľudí.   

Dolná Breznica hostila šieste kolo detskej hasičskej ligy

Na futbalovom ihrisku v obci Dolná Breznica (okres Púchov) sa sobotné ráno nieslo v duchu prípravy mladých hasičov na ďalšie, v poradí šieste súťažné kolo Púchovsko-ilavskej detskej hasičskej ligy. Jeho otvorenia sa zúčastnil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý víťaznému tímu v kategórii chlapci a v kategórii dievčatá venoval knihu o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji. Tú Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vydal v januári tohto roku. Viac ako 20 prihlásených tímov si zmeralo sily v disciplíne požiarny útok na terč s vodou. „Som milo prekvapený, že máme toľko mládežníkov, toľko hasičiek, hasičov a hasíčat, pretože je to nastupujúca generácia. Veľmi ma teší, že dobrovoľné hasičstvo sa uchytilo a v kraji je čoraz viac mladých hasičov či nadšencov dobrovoľného hasičstva,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

V Horných Držkovciach sa už po deviatykrát varili držky

Držkovská držka v Horných Držkovciach (okres Bánovce nad Bebravou) sa už počas deviatich rokov stala tradíciou. Tento rok síce organizátori obmedzili počet prihlásených tímov na 25, to však na kvalite podujatia neubralo. Ukázať svoje kuchárske umenie prišli tímy z celého Slovenska. „Držkovská držka je veľmi pekné a veľké podujatie, na ktorom sa vždy stretne veľa dobrých ľudí. Chcem poďakovať usporiadateľom, pretože tu široko ďaleko takéto podujatie nie je a popriať im veľa úspešných rokov aj do budúcna,“ komentoval trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že ľudia sa tu nielen dobre najedia, ale si aj oddýchnu a zabavia sa.

O zábavu sa v sobotu postarala napríklad skupina Vrbovskí víťazi či Kysucký prameň. Organizátori mysleli aj na tých najmenších, ktorí mohli využiť tvorivé dielne či stretnúť na podujatí postavičky Maťka a Kubka. Okrem toho mala Držkovská držka aj charitatívny rozmer. Prebehla na nej totiž dražba dresu olympijského víťaza a majstra sveta atléta Mateja Tótha s podpisom. Vyzbieranú sumu organizátori následne odovzdali 6-ročnému dievčatku s ojedinelou génovou poruchou. Podujatie zo svojho dotačného systému finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.   

V Bystričanoch sa v sobotu ozývala dychová hudba

V poradí 9. ročník festivalu Dychovky pod Vtáčnikom pripadol tento rok na Bystričany (okres Prievidza), ktoré si organizáciu podujatia striedajú s obcou Kamenec pod Vtáčnikom. Svoju dychovú hudbu predviedli na podujatí 4 dychové hudby, jedna dokonca prišla až spoza hraníc.

Festival za deväť rokov ponúkol návštevníkom množstvo nádherných melódií a práve v pestrosti dychových hudieb spočíva aj podľa slov starostu obce Bystričany Vojtecha Bartoša výnimočnosť tohto podujatia. Jeho obľúbenosť medzi ľuďmi potvrdil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška: „Dychovky pod Vtáčnikom spájajú nielen dve obce, ktoré tento festival organizujú, ale na podujatie každoročne prídu aj ľudia z okolia, ktorí majú radi dychovú hudbu.“ Predseda TSK zároveň poďakoval nielen starostovi, ale slová vďaky smeroval aj Regionálnemu kultúrnemu centru v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktoré pomáhalo spoluorganizovať toto už tradičné podujatie na hornej Nitre.

Návštevníci si okrem kultúrneho zážitku mohli domov odniesť aj výrobky z rúk šikovných remeselníkov – medovníčky, prútené výrobky či sušené kvety. Pozvanie na festival dychových hudieb prijal aj podpredseda TSK Richard Takáč, viacerí poslanci Zastupiteľstva TSK, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi a mnohí ďalší. Akcia bola finančne podporená z dotačného systému TSK.

Obyvatelia Rudnianskej doliny po 14.-krát zavítali na Novianske dni

Ani upršané počasie neodradilo v sobotu ľudí od návštevy 14. ročníka Novianskych dní v obci Diviacka Nová Ves (okres Prievidza). Cestu na ne si nájdu ľudia nielen z domácej obce, ale z celej Rudnianskej doliny. Tento rok k nim patril aj trenčiansky župan Jaroslav Baška: „Veľmi rád navštevujem Diviacku Novú Ves, pretože Novianske dni sú vždy pripravené na veľmi dobrej úrovni. Teší ma, že takéto podujatie patrí do Rudniansko-belianskej doliny a som rád, že Trenčiansky samosprávny kraj mohol finančne podporiť toto podujatie.

Novianske dni sú známe bohatým sprievodným programom. Ani tento rok nebol výnimkou. Trojdňové podujatie začalo už v piatok 18. augusta 2017. V sobotu pokračovalo okrem iného aj pietnym aktom kladenia vencov na nádvorí obecného úradu pri príležitosti 73. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania, ktorého sa okrem trenčianskeho župana zúčastnil aj podpredseda TSK Richard Takáč, poslanci Zastupiteľstva TSK a starostovia okolitých obcí. Na svoje si však prišli aj deti, pre ktorých bolo pripravené maľovanie na tvár či vozenie na koníkoch z Ranča medzi vodami.   

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK