Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Návštevníci Trenčianskeho hradu neostanú hladní ani smädní

Počas návštevy Trenčianskeho hradu čaká turistov príjemné osvieženie – občerstviť sa môžu v kaviarni na kolesách.

Kaviareň na kolesách aj oplátky

Vrchol turistickej sezóny však prichádza s dobrou správou pre všetkých, ktorých na hrade zastihne smäd či škvŕkanie v bruchu. Vedenie Trenčianskeho múzea v pôsobnosti župy, ktoré je správcom Trenčianskeho hradu, pre návštevníkov zabezpečilo občerstvenie formou atypickej pojazdnej kaviarne. Popri obdivovaní tohto históriou dýchajúceho miesta si verejnosť môže vybrať z niekoľkých druhov kávy alebo balených nealko nápojov. Od augusta navyše na dolnom nádvorí pribudne aj ponuka kúpeľných oblátok.Je našou prioritou, aby sa turisti v priestoroch hradu cítili dobre, a o to sa chceme usilovať aj skvalitňovaním ponúkaných služieb,“ komentuje riaditeľ múzea Peter Martinisko s tým, že výber prevádzkovateľa občerstvenia na hrade pôvodne zdržal nezáujem uchádzačov prihlásiť sa do súťaže.

Budúcoročná sezóna po novom

Celoročnou alternatívou pre turistov budú predajné automaty s občerstvením, ktoré budú k dispozícii v presklenej časti administratívnej budovy, tzv. skleníka. Súčasne tu vznikne dočasné návštevnícke centrum, kde sa turisti budú môcť dozvedieť aj základné informácie o prehliadkach alebo podujatiach realizovaných na hrade, či v iných expozíciách múzea. Na hrade plánujú v budúcnosti vytvoriť stálu prevádzku s občerstvením. Jej zriadenie však súvisí s rekonštrukciou administratívnej budovy, ktorá je v pláne na tento rok. „Po pamiatkovej obnove budovy, tzv. skleníka tu vznikne priestor na prevádzku predajne suvenírov i občerstvenia. Počas budúcoročnej turistickej sezóny by sa tak milovníci histórie mohli občerstviť už vo vynovených priestoroch,“ dodal Peter Martinisko.

Trenčianske múzeum v Trenčíne navyše v týchto dňoch bilancuje svoju návštevnícku obľúbenosť za ostatných šesť mesiacov. Najväčšej obľube verejnosti sa spomedzi expozícii múzea teší práve Trenčiansky hrad. Dominantu krajskej metropoly navštívilo za prvý polrok tohto roka 54 461 návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako 8,3 percenta. Rastúca návštevnosť Trenčianskeho hradu je potešujúcou správou, no zároveň veľkým záväzkom voči zriaďovateľovi i samotným návštevníkom. Verejnosť sa preto počas leta môže tešiť na pravidelné vystúpenia sokoliarov, nočné prehliadky, letnú remeselnú školičku či dokonca prenocovanie na hrade. Za vstup na podujatia si verejnosť nepriplatí, spoplatnené sú totiž len do výšky bežného vstupného na prehliadkové okruhy.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK