Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Novela zákona o obstarávaní môže priniesť dobré správy aj pre salašníkov

Pri poctivom guláši, voňavom syre či pravej slovenskej bryndzi sa na Salaši v Pružine ľudia stretávajú už 12 rokov. Kým si dospelí pochutnávajú na ovčiarskych produktoch, pre deti je pripravená jazda na koni, mnohé súťaže i možnosť kontaktu so zvieratami, ktoré sú prirodzenou súčasťou života na salaši. Keďže tohtoročné stretnutie Na salaši pri guláši pripadlo na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, jeho súčasťou bola aj slávnostná svätá omša. Nechýbalo ani predstavenie Zborovňa v podaní Dubnického divadla.

Podporiť poctivú prácu majiteľky salaša Oľgy Apoleníkovej prišiel opäť osobne aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. Na salaš prišiel s dobrou správou, ktorá predznamenáva, že kvalitné farmárske produkty by sa mohli stať súčasťou jedálnička žiakov stredných škôl či klientov zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti župy. „V parlamente sme schválili novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá zvyšuje limity na potraviny až na 200 tis. €. Takýmto spôsobom chceme pomôcť lokálnym výrobcom potravín, aby sa mohli jednoduchšie uchádzať o zákazky či už pre kuchyne na stredných školách, v zariadeniach sociálnych služieb či v nemocniciach. Či už je to Salaš v Pružine alebo iní lokálni výrobcovia, myslím si, že dokážu vyrábať naozaj kvalitné potraviny,“ komentoval župan Baška ako podporovateľ tejto novely lepšie podmienky, ktoré sa vďaka nej vytvoria pre regionálnych producentov potravinových výrobkov. „V obstarávaní chceme zmeniť aj nejaké ďalšie veci, vďaka ktorým by sme obstarávanie prispôsobili na podmienky v Trenčianskom samosprávnom kraji a podmienky 80 organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti župy,“ dodal ešte. Okrem jednoduchšieho obstarávania potravín by malo byť samotné obstarávanie zelenšie, zohľadňujúce napr. životný cyklus tovarov, služieb a stavebných prác. Novelizované obstarávanie by sa malo riadiť princípom Hodnota za peniaze. Znamená to, že by sa okrem najnižšej ceny mal pri obstarávaní zohľadňovať práve pomer ponúkanej kvality a ceny.

Možnosť dodávať certifikované výrobky zo salaša do školských, sociálnych či zdravotníckych zariadení víta aj samotná majiteľka Salaša v Pružine. „Keď budú deti, resp. mladí ľudia konzumovať zdravé slovenské výrobky, vyrastú z nich zdraví ľudia. Takže budem veľmi rada, ak budú naše výrobky súčasťou jedálnička či už malých alebo veľkých,“ komentovala Oľga Apoleníková,  ktorej salaš je tiež súčasťou projektu Bačova cesta, ktorého partnerom je aj krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_0109
IMG_0131
IMG_0139
IMG_0149
IMG_0152
IMG_0157
IMG_0160
IMG_0178
IMG_0184
IMG_0188
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK