O titul Najkrajšia torta Slovenska sa v Púchove pobilo 32 cukrárov

Originalita, nápaditosť a precíznosť sladkých umeleckých diel zaujala porotu i divákov 8. ročníka súťaže o Najkrajšiu tortu Slovenska. Priestory Divadla v Púchove ovládli najnovšie trendy v cukrárenskom svete, víťazov vyberala odborná porota aj návštevníci súťaže.

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je známa predovšetkým prípravou špecializovaných odborníkov v oblasti služieb a gastronómie, regionálneho cestovného ruchu, stredného a malého podnikania v mestách i na vidieku. Už niekoľko rokov je tiež nositeľom záštity nad súťažou Najkrajšia torta Slovenska, ktorej hlavným organizátorom je Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.

Vynaliezavosť súťažiacich, postupy zdobenia či umelecké techniky sú z roka na rok lepšie a súťažné torty sú naozajstnou pastvou pre oči. Na tohtoročnom 8. ročníku súťaže si svoje sily a zručnosť zmeralo 32 cukrárov so svojimi originálnymi sladkými skvostami. Aby odborná porota dospela ku konečným výsledkom, porovnávala tvar, vzhľad, kvalitu, náročnosť použitých technológií, ale hlavne chuťové a farebné doladenie súťažných príspevkov v 4 kategóriách – senior, junior, netradičné torty, špeciálna kategória. „Súťažiaci boli podľa počtu pridelených bodov zaradení do hodnotiacich pásiem – zlaté, strieborné a bronzové. Sme veľmi hrdí na to, že medzi ocenenými boli aj cukrári z Púchova a okolia, a tiež študenti a absolventi SOŠ obchodu a služieb v Púchove,“ povedala učiteľka SOŠ obchodu a služieb v Púchove Adriana Pavlacová.

V kategórii seniorov spomedzi siedmich súťažiacich zvíťazila Táňa Šimeková z Limbachu, kategóriu juniorov ovládla Veronika Jurkovičová zo SOŠ obchodu a služieb z Čadce, ktorá sa zároveň stala aj absolútnym víťazom súťaže. Prvé miesto si v kategórii netradičné torty vybojovala Alena Fedorová z Ladiec a v špeciálnej kategórii zahviezdila Petra Masárová z Bystričky. Svoj hlas mohli súťažiacim odovzdať aj diváci, ktorí najväčším počtom hlasov odmenili tortu Aleny Fedorovej.

autor: lk