Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O výstavbe obchvatu Dolných Vesteníc dnes so starostkou rokoval minister i župan

Život obyvateľov v Dolných Vesteniciach narúša vysoká koncentrácia vozidiel smerujúcich do priemyselného parku. Relatívne rýchlym riešením by mohla byť výstavba prístupovej cesty k priemyselnému parku, vedúcej mimo územia obce.

V obci Dolné Vestenice v Prievidzskom okrese žije približne 2 500 obyvateľov. Mnohých z nich trápi obrovské množstvo motorových vozidiel, ktoré denne cez obec prejdú, aby sa dostali do areálu priemyselného parku. Kým jedni sa sťažujú na hluk a diskomfort v ich vlastných domovoch, druhí sa zasa obávajú o bezpečnosť detí i starších obyvateľov obce pri prechádzaní cez frekventované cesty. „Zásadný problém spočíva v tom, že hlavná cesta – cesta I/9, prechádza pozdĺž celej obce a na ňu sa napája aj odbočka do priemyselnej zóny, v ktorej sa nachádzajú tri veľké gumárenské firmy zamestnávajúce približne 3 tisíc zamestnancov. Štatistika hovorí, že denne po našich cestách prejde okolo 22 tisíc vozidiel,“ uviedla do problematiky starostka obce Kvetoslava Šimorová. Podľa nej je obec Dolné Vestenice historickým jadrom gumárenského priemyslu v tomto regióne, pričom firmy, ktoré sa nachádzajú v jej katastrálnom území, rokmi rozširujú svoju výrobu a v tomto trende budú pravdepodobne aj pokračovať.

Možné riešenie dopravnej situácie v obci by ponúkla výstavba privádzača priamo k priemyselnému areálu, ktorý by bol vedený mimo obytnej zóny. Privádzač by obecné komunikácie prakticky okamžite rapídne odľahčil. Obchvat obce vedúci priamo ku gumárenským firmám by tak bol promptnejším riešením v porovnaní s plánovanou výstavbou rýchlostnej cesty R2. „Potrebujeme odblokovať Gumárenskú ulicu. Veľmi by nám pomohlo, ak by sa zapojil štát financovaním výstavby tohto privádzača,“ dodala starostka obce.Jednou z možností financovania by mohla byť dotačná schéma Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktoré na budúci rok s cieľom podporiť priemyselné parky na Slovensku, resp. obce, v ktorých sa nachádzajú, vyčlení sumu 5 mil. €. „Začiatkom budúceho roka budeme vyhlasovať výzvu na dobudovanie ciest, kanálov, osvetlenia a ďalšej infraštruktúry. Verím, že by sme v tomto prípade mohli nájsť finančné prostriedky a obec podporiť napr. pri vypracovaní projektovej dokumentácie alebo pri výkupe pozemkov v súvislosti s výstavbou prístupovej cesty. V rámci vyčlenených 5 mil. € by sme chceli pomôcť viacerým priemyselným parkom na Slovensku,“ komentoval po pracovnom rokovaní minister hospodárstva SR Peter Žiga.

Samotné pracovné stretnutie starostky obce s ministrom hospodárstva sa uskutočnilo na podnet predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Zúčastnili sa ho okrem obecných poslancov a obyvateľov obce aj zástupcovia dotknutých gumárenských spoločností či základnej školy v obci. „V tomto prípade je lepšie pripraviť v kratšom časovom horizonte prístupovú cestu k priemyselnej zóne. Ak bude všetko nachystané, či už hovoríme o projektovej dokumentácii, stavebnom povolení či zhotoviteľovi, potom bude obec čakať druhý krok, ktorým bude žiadosť o financie na samotné vybudovanie privádzača. Paralelne sa pritom pracuje na príprave výstavby rýchlostnej cesty R2, tá však vznikne v oveľa dlhšom časovom horizonte v porovnaní s výstavbou privádzača. Trenčiansky samosprávny kraj vie byť v tomto prípade koordinátorom medzi obcou a jednotlivými ministerstvami,“ vyjadril sa k téme trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Prístupovú komunikáciu do priemyselnej časti Dolných Vesteníc má obec schválenú v územnom pláne. Obec dokonca vypracovala štúdiu výstavby takéhoto obchvatu. Ten by nemal presiahnuť dĺžku pol kilometra, no vzhľadom na to, že jeho účasťou by bolo aj premostenie ponad rieku Nitrica, štúdia odhaduje orientačné náklady na jeho výstavbu na približne 3,5 mil. €. Po výstavbe obchvatu by osobné i nákladné vozidlá smerujúce do priemyselného areálu nezaťažovali miestnu komunikáciu, odľahčila by sa aj hlavná križovatka v obci. O bezpečnosť detí sa v čase najväčšej špičky v súčasnosti stará vyškolený prevádzač, ktorý dohliada na to, aby deti cez cestu prešli bezpečne a bez úrazu.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_5902
IMG_5922
IMG_5942
IMG_5955
IMG_5962
IMG_6003
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK