Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Obec Ladce oslávila výročie prvej písomnej zmienky, udeľovalo sa aj čestné občianstvo

Uplynulý víkend 22. a 23. júla 2017 sa v obci Ladce niesol v duchu osláv 545. výročia prvej písomnej zmienky. Dôvodov na oslavu bolo hneď niekoľko. Okrúhle výročie, a to už 620-ročnicu, oslavovala aj jej časť Tunežice.

Dni obce Ladce je tradičné podujatie, ktoré obec organizuje pravidelne pre svojich občanov. Tento rok však malo výnimočnejšiu príchuť, pretože bolo spojené s oslavami okrúhleho výročia a obohatené aj o udelenie čestného občianstva. Obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že čestným občianstvom za pomoc pri rozvoji obce poctí generálneho riaditeľa Považských cementární Antona Barcíka. „Človek by mohol už len hádať, ako by to dopadlo, keby na konci 19. storočia pán Adolf Šenk nezaložil v našej obci závod na výrobu cementu. Od tej doby je život Ladčanov spojený v dobrom aj v zlom práve s výrobou cementu. V posledných rokoch sa v obci opäť začalo s výstavbou nových dôležitých a pre nás významných stavieb. Vďaka Považskej cementárni Ladce bol vybudovaný nielen kostol s oddychovou zónou, ale aj skalné sanktuárium na hore Butkov, ktoré obci prinieslo nielen kresťanské hodnoty, ale aj rozvoj turizmu," odôvodnil rozhodnutie obce starosta Jaroslav Koyš.

Zablahoželať obci k významnému výročiu prišiel aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Chcem pri tejto príležitosti poďakovať pánovi starostovi za to, akým spôsobom spoločne so Zastupiteľstvom riadia túto obec a chcem poďakovať aj Tonkovi Barcíkovi za to, že im v tom pomáha. Za posledné obdobie v obci pribudlo veľa nových vecí. Osobne som bol na bicykli aj na hore Butkov a bol som pozrieť aj nový kostol. Som veľmi rád, že aj takýmto spôsobom obec nachádza spoločnú reč s podnikateľmi, ktorí tu v obci pomáhajú," povedal trenčiansky župan. Ani on neprišiel s prázdnymi rukami a na organizovanie osláv prispel už tradične finančnou pomocou aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Pozvanie na Dni obce prijali v rámci novej cezhraničnej spolupráce aj hostia z českého mesta Kelč, ktorí dostali priestor aj v bohatom kultúrnom programe. Príjemným prekvapením bola aj výstava fotografií rodáka z Ladiec Martina Habánka. Nechýbali ani sprievodné podujatia pre deti, prezentácia tradičných remesiel a tombola. V nej mohli návštevníci okrem veľkého množstva cien a tradičného cementu vyhrať aj originálny bicykel. 

autor: lk

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK