Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Od začiatku marca v Trenčianskom kraji funguje prvá služba včasnej intervencie

Ročne sa na Slovensku narodí približne 2000 detí so zdravotným postihnutím. Nielen samotným deťom s rizikovým vývinom, ale aj ich rodinám odteraz v okrese Prievidza pomôže služba včasnej intervencie. Tú od 1. marca 2017 poskytujú odborní zamestnanci v rámci existujúceho CSS – DOMINO, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Včasná intervencia je novým druhom sociálnej služby, ktorý sa na území kraja poskytuje prvýkrát. Stalo sa tak na podnet riaditeľky zariadenia Ivety Laukovej: „Veľkou inšpiráciou mi boli rodičia, ktorým už poskytujeme služby v rámci CSS. Práve tí mi dodávali silu a chuť pokračovať ďalej. Najťažšie to však mali práve v časoch, keď sa nemali o koho oprieť. Preto chcem podať spolu s mojimi kolegami pomocnú ruku práve rodičom, ktorým sa narodilo zdravotne znevýhodnené dieťa alebo dieťa s oneskoreným vývinom,“ prezradila riaditeľka CSS DOMINO.

K slávnostnému prestrihnutiu pásky v zariadení pristúpili v stredu 8. marca 2017. Okrem terénnej formy poskytovania tejto služby ju zariadenie poskytuje aj ambulantnou formou priamo vo svojich priestoroch. Tie si po prestrihnutí pásky prezrel aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý riaditeľke CSS DOMINO vyšiel v ústrety pri podnete zriadiť tento druh služby. „Služba včasnej intervencie je prvá v Trenčianskom kraji. Som rád, že sme službu dokázali spustiť v rámci svojich finančných možností, keďže táto služba tu doteraz chýbala. Preto sme si vypočuli požiadavku pani riaditeľky a som úprimne rád, že sme túto prvú službu mohli spustiť práve v CSS DOMINO,“ komentoval župan Jaroslav Baška.

Služba včasnej intervencie je určená pre zdravotne postihnuté deti do 7 rokov a ich rodiny. Sociálni pracovníci, pedagógovia, psychológovia a rehabilitační pracovníci majú za úlohu zabezpečiť diagnostiku, poradenstvo, fyzioterapiu, ako aj sociálnu rehabilitáciu dieťaťa i rodiny. Dôležitá je stimulácia komplexného vývinu dieťaťa i pomoc pri hľadaní kontaktov na ďalších odborníkov. Trenčiansky samosprávny kraj na tento účel pre CSS DOMINO na rok 2017 vyčlenil sumu necelých 10 tis. €, ktorými chce počas prvého roka poskytovania tejto služby pokryť úhradu miezd, ako aj potrebných tovarov či služieb. Zariadenie už teraz úzko spolupracuje s Mestským úradom v Prievidzi či s prievidzským Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, no spojiť sa plánuje aj priamo s Nemocnicou s poliklinikou v Prievidzi so sídlom v Bojniciach. 

Okrem nového druhu služby v zariadení minulý rok pribudlo viacero noviniek. Z rozpočtu kraja sa staré okná vymenili za nové plastové, zrekonštruovala sa kúpeľňa na 3. poschodí a pre imobilných klientov sa začalo s vybudovaním novej technológie výťahu. Spolu za rok 2016 tak kraj do CSS investoval takmer 55 tis. €. Tento rok suma kapitálových výdavkov presiahne 43 tis. €, ktorá je určená prevažne na dokončenie prístavby výťahu.

autor: vr

Fotogaléria

20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_059w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_067w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_071w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_076w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_089w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_092w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_096w
20170308_BOJNICE_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_098w
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK