Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Organizácie v pôsobnosti Trenčianskej župy si na 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana pripravili viac než 80 rôznorodých aktivít a podujatí

Najbližšie mesiace prinesú v Trenčianskom samosprávnom kraji desiatky podujatí, ktorými si možno pripomenúť život a dielo, ktoré nám prvý predseda Slovenskej národnej rady zanechal.

Podujatia sa konajú v rámci 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana

Učia sa o ňom už žiaci na základných školách. Meno Jozef Miloslav Hurban figuruje v každej učebnici slovenského jazyka i dejepisu, nakoľko to bol práve on, kto sa spolu so Štúrom a Hodžom podpísal pod prijatie stredoslovenského nárečia za základ celonárodného spisovného slovenského jazyka. Aktuálny rok je preto venovaný spomienke na Jozefa Miloslava Hurbana, čo inšpirovalo množstvo kultúrnych či školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Pre verejnosť sa rozhodli pripraviť desiatky podujatí a súťaží, prostredníctvom ktorých sa možno o ňom naučiť viac interaktívnejšou a tvorivejšou cestou.

Kultúrne zariadenia ponúknu viac než 30 podujatí

Podujatí zameraných na pripomenutie si či lepšie spoznanie Jozefa Miloslava Hurbana je v ponuke v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) skutočne veľké množstvo. Za celý kalendárny rok pripraví 9 kultúrnych zariadení, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, viac než 30 akcií. „K dispozícií budú nielen výstavy či besedy s literárnymi sympatizantmi, ale tiež odborné semináre, komponované hudobno-poetické večery, vedomostné, výtvarné či literárne súťaže, a dramatické čítanie. Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, pripravila na najbližšie mesiace sériu prednášok o Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi v spojitosti s Trenčianskym regiónom,“ informovala Miroslava Mazánová z Oddelenia kultúry Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Zúčastniť sa ich môže v priestoroch spomínanej knižnice ktokoľvek bez ohľadu na vek, vstupenkou je záujem o spoznanie osobnosti prvého predsedu Slovenskej národnej rady.

Meno Jozefa Miloslava Hurbana sa bude skloňovať aj v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Podujatie s názvom Literárna Prievidza nenechalo svojich sympatizantov ani tento rok dlho čakať a odštartovalo Týždňom slovenských knižníc. Spomínaná knižnica bude aj v najbližších mesiacoch ponúkať aktivity a podujatia zamerané na život Hurbana, zaujímavosťou bude rozhodne dramatické pásmo z jeho tvorby.

V prípade, že by návštevníkov oslovila samotná Hurbanova tvorba a radi by si vyskúšali takúto činnosť na vlastnej koži, nemali by chýbať na podujatí s názvom Po stopách Jozefa Miloslava Hurbana. V rámci tejto akcie v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi bude záujemcom predstavený spôsob ako sa začať venovať tvorivému písaniu.

Stredné školy priučia o Hurbanovi formou súťaží a relácií v školských rozhlasoch

Okrem kultúrnych zariadení ponúknu možnosť lepšie spoznať osobnosť Jozefa Miloslava Hurbana aj školy a školské zariadenia, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Prezentácie, workshopy či besedy budú striedať návštevy divadiel, exkurzie, ba dokonca i festivaly. Stredná priemyselná škola v Myjave našla spôsob, akým svojich študentov osloviť, aby navštívili miesta spájané s osobnosťou Hurbana. Pripravila si totiž pre nich „selfie súťaž“, v rámci ktorej tak prepoja spoznávanie spomínaných miest s každodennou zábavou.

Ďalšou zaujímavou aktivitou, z viac než štyridsiatky podujatí, ktoré školské zariadenia žiakom a študentom ponúkajú, je rozhodne prepojenie štyroch exkurzií s následným vytvorením bulletinu zameraného na život Hurbana. Študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, zavítajú do Beckova, Nového Mesta nad Váhom, Čachtíc a Trenčína.

Pre žiakov a študentov si Trenčiansky samosprávny kraj pripravil kreatívnu súťaž, ktorá bude spustená už v apríli 2017. Účastníci budú môcť vyhrať nielen vecné ceny, ale napr. aj výlet do Národnej rady Slovenskej republiky, bezplatné vstupné na Trenčiansky hrad, do Hvezdárne v Partizánskom a do kúrie Ambrovec v Beckove. Viac informácií o súťaži bude zverejnených na webovom sídle Trenčianskeho samosprávneho kraja.

foto: Radovan Stoklasa

autor: jd
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK