Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pamiatku umučených si v Trenčíne na Brezine uctil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. V Horných Kočkovciach vyrástol pamätník hrdinom SNP

V pondelok 28. augusta 2017 sa konala pietna spomienka pri Pamätníku umučených v lesoparku Brezina v Trenčíne. Svoj hold obetiam prišiel pri príležitosti 73. výročia Slovenského národného povstania osobne vzdať aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Nacistické besnenie a hrôzy, ktorá so sebou priniesla druhá svetová vojna si pri pietnej spomienke v pondelok 28. augusta 2017 pripomenuli aj v Trenčíne na Brezine. Pri Pamätník umučených prišiel položiť veniec a ukloniť sa aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Vo svojom príhovore vyzdvihol význam Slovenského národného povstania a nutnosť pripomínať si hrdinov, ktorí odvážne položili svoj život v boji za vlasť. Pamätník, pri ktorom sa každoročne pri príležitosti výročia SNP koná pietny akt kladenia vencov je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili Nemci v období od októbra 1944 do apríla 1945. „V Slovenskom národnom povstaní bojovali ľudia, ktorí sa postavili presile. Aj vďaka nim sa Slovensko ocitlo na strane víťazov druhej svetovej vojny. Chcel by som vyzvať všetkých, aby nezabúdali na hrôzy, ktoré so sebou vojna priniesla. O život prišli milióny ľudí, ktorých obetu si každoročne pripomíname. Nech sú mementom aj pre ďalšie generácie,“ povedal Jaroslav Baška.

 V Horných Kočkovciach odhalili pamätnú tabuľu obetiam Slovenského národného povstania

V Horných Kočkovciach v mestskej časti Púchova v si v pondelok 28. augusta 2017 odhalením pomníku uctili pamiatku dvoch mladých ľudí, ktorí zahynuli pri bombardovaní počas kopania zákopov na konci druhej svetovej vojny v roku 1945. Pamätník je menovite venovaný Františkovi Novosádovi, Augustínovi Palieskovi Margite Chanovej, ktorá sa pričinila o záchranu obce Horné Kočkovce pred vypálením vojakmi nacistického Nemecka.

 Odhalenie pamätníku prebehlo aj za prítomnosti predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. „Dni, počas ktorých si pripomíname 73. výročie Slovenského národného povstania sú vhodné na odhaľovanie pamätníkov, akým je aj tento v Horných Kočkovciach. Dnešný slávnostný akt je dobrým znamením, že ľudia ani po toľkých rokoch nezabúdajú na utrpenia, ktoré so sebou priniesla druhá svetová vojna a nezabúdajú ani na ľudí, ktorí bojovali za demokraciu a za slobodu,“ uviedol trenčiansky župan. O osadenie pamätníka sa postaral filantrop Ladislav Ganát, ktorý svoj čin považuje v dnešnej spoločnosti za nutnosť z dôvodu pripomínania si veľkej obety zo strany padlých hrdinov.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK