Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Päťdesiatka seniorov z poľského mesta Lubliniec na dvojdňovej návšteve spoznala Trenčiansky kraj

Návštevu Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) absolvovali v rámci dvojdňového programu, ktorý pre nich pripravilo mesto Bánovce nad Bebravou. V auguste minulého roku podpísalo mesto Bánovce nad Bebravou s poľským mestom Lubliniec Zmluvu o partnerskej spolupráci. Oblasťami spolupráce sa stala najmä kultúra, ale aj šport a rozvoj cestovného ruchu či kooperácia v oblasti vzdelávania a spolupráce medzi združeniami a organizáciami.       

Spolupráca v oblasti kultúry medzi samosprávami začala už na jeseň roku 2016, keď sa Lubliniec prezentoval na festivale Mňam Fest 2016 v Bánovciach nad Bebravou. Účasť na podujatí v meste Lubliniec majú za sebou už aj Bánovčania. „Bola to tzv. Noc kultúry, počas ktorej sa konali rôzne kultúrne či spoločenské predstavenia a predstavil sa tu tiež folklórny súbor Bebran,“ uviedol zástupca primátora Bánoviec nad Bebravou Peter Bulík s tým, že participácia na spomínaných podujatiach priniesla podnety pre spoločné akcie, ktoré budú v lete a na jeseň tohto roka. „Tento rok je v auguste v Lublinci dvojtýždňové výtvarné sochárske sympózium, na ktorom sa zástupca Bánoviec tiež zúčastní tvorby sôch z dreva. Ďalšia návšteva je potom naplánovaná v septembri, keď v Lublinci otvoria veľký zrekonštruovaný športový areál,“ komentoval Peter Bulík s tým, že v tomto prípade by nešlo o klasickú návštevu, prevahu členov takejto delegácie by tvorili športovci, či už žiaci základných, študenti stredných škôl, možno seniori. Po minuloročnej premiére si Poliaci účasť na Mňam Feste zopakujú aj tento rok. Pozvánka bude obyvateľom mesta Lubliniec smerovať aj v súvislosti so 785.výročím prvej písomnej zmienky o meste Bánovce nad Bebravou. 

V mene predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku sa prijatia seniorov z Poľska zúčastnil riaditeľ Úradu TSK Michal Žitňanský. „Trenčiansky samosprávny kraj je vždy rád, keď môže podporiť medzinárodnú spoluprácu dvoch samospráv,“ uviedol riaditeľ Úradu TSK.

Pre seniorov z poľského mesta Lubliniec bola na pôde Úradu TSK pripravená prezentácia o kraji, vďaka ktorej mali návštevníci možnosť oboznámiť sa s krajom a spoznať jeho poklady. „Myslím si, že prezentovať kraj poľským návštevníkom má zmysel. Dokazuje to aj fakt, že druhý najväčší počet prenocovaní patrí občanom Poľskej republiky, hneď po občanoch Českej republiky,“ dodal.  

Poľská klientela je jednou zo skupín zahraničných návštevníkov, na ktorú sa zameriava krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región. „Máme na to uspôsobený aj turisticko-informačný portál trencinregion.sk, kde môžu záujemcovia o návštevu Trenčianskeho kraja nájsť informácie v rôznych jazykoch, medzi nimi je aj poľština, a tak môžu svojich rodinných príslušníkov a priateľov informovať, ako si pohodlne vo svojom rodnom jazyku nájsť potrebné informácie a potom navštíviť Trenčiansky kraj,“ uviedla výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región Eva Frývaldská.  

Po návšteve župy smerovali kroky poľských seniorov na Trenčiansky hrad v správe Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK , kde sa dozvedeli viac o histórii hradu. V Bánovciach nad Bebravou na nich čakalo ešte oficiálne privítanie vedením mesta a prezretie si pamiatok a zaujímavostí mesta. Večerný program si pre návštevníkov spoza hraníc pripravili bánovskí seniori. Druhý deň prejavili seniori záujem prezrieť si Bojnický zámok.             

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK