Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pedagogička Rudolfa Novotná z Gymnázia v Bánovciach nad Bebravou získala najvyššie ocenenie rezortu školstva

Pri príležitosti Dňa učiteľov udelí v piatok 31. marca minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan ocenenia svätého Gorazda. Medzi ocenenými je aj pedagogička Rudolfa Novotná, ktorá pôsobí na Gymnáziu J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Prevezme si Veľkú medailu sv. Gorazda, najvyššie rezortné ocenenie za prínos v oblasti výchovy a vzdelávania v rámci rozvoja školstva. „Toto najvyššie ocenenie som prijala s veľkou pokorou a slzy, tlačiace sa mi do očí, som len ťažko dokázala zastaviť ... Mojich študentov a prácu s nimi, ktorú považujem za svoje celoživotné poslanie, mám veľmi rada a riadim sa pri nej najmä srdcom,“ reagovala bezprostredne po oznámení o udelení vyznamenania Rudolfa Novotná.

Odboru školstva zasvätila už 36 rokov, počas ktorých dosiahla výborné odborné výsledky, reálne potvrdené opakovaným testovaním maturantov zo slovenského jazyka a literatúry (SJL). Dlhé roky aktívne pracovala ako vedúca predmetovej komisie SJL, výchovná poradkyňa, protidrogová koordinátorka, koordinátorka prevencie kriminality, lektorka psychológie a pedagogiky pre budúcich učiteľov autoškôl a lektorka psychológie v rámci vzdelávania v Metodicko-pedagogickom centre Trenčín. V súlade s kvalifikáciou ako školský psychológ tiež pomáha žiakom, rodičom i mladým pedagógom preklenúť rôznorodé problémy spojené s výchovou a vzdelávaním. Na základe jej štúdia holokaustu v Yad Vashem v Jeruzaleme pôsobí posledných 10 rokov aj ako multiplikátorka témy holokaust pre Trenčiansky kraj.

Aktívne sa angažuje v príprave žiakov na súťaže v prednese, rétorike a vlastnej tvorbe s výbornými výsledkami v okresných, krajských a celoslovenských kolách. Pred 15 rokmi založila v Gymnáziu J. Jesenského školský časopis SOS – Spoločenský Odbúravač Stresu, ktorý získal viacero ocenení a funguje dodnes. V rámci profesie psychologičky realizuje osvetovú, prednáškovú a publicistickú činnosť nielen v trenčianskom regióne, ale aj v rámci celoslovenských masmédií.

Od roku 2005 už takmer 12 rokov zabezpečuje z pozície predsedníčky krajskej súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec hladký priebeh tohto významného podujatia. Posledných päť rokov bola menovaná aj do funkcie predsedníčky poroty pre III. kategóriu v celoslovenskej rétorickej súťaži Štúrov Zvolen.

Okrem pedagogickej činnosti tiež vykonávala počas 15 rokov na pôde dvoch škôl funkciu zástupkyne riaditeľa. Za jej otvorený a ústretový prístup k ľuďom a ich problémom bola opakovane zvolená za poslankyňu Mestského zastupiteľstva v Bánovciach nad Bebravou a v súčasnom volebnom období aj za poslankyňu TSK.

Za svoju tvorivú prácu bola doteraz viackrát ocenená plaketami, diplomami, cenami i pamätnými listami. Od roku 2008 je držiteľkou ocenenia Vynikajúci pedagóg Trenčianskeho kraja. V roku 2014 získala Ocenenie za prípravu učiteľov autoškôl udelené ministrom dopravy, cenu Srdce na dlani za jej dobrovoľnícku prácu v rámci Seniorského informačného centra v Trenčianskom regióne a tiež Ocenenie  za celoživotný osobný a profesijný postoj, národné povedomie a úctu k hodnotám venované Úniou žien Slovenska. V roku 2015 bola pri príležitosti Roku Ľudovíta Štúra ocenená vo Zvolene. Minulý rok počas osláv výročia Alexandra Dubčeka získala ocenenie v Uhrovci. „Udelenie Veľkej medaily sv. Gorazda vnímam s pokorou ako uznanie nielen mojej práce, ale aj práce všetkých mojich kolegov. Pretože žiaka do života nedokáže pripraviť iba jeden pedagóg, funguje to vtedy, keď mozaika do seba presne zapadá ... Ďakujem rodičom študentov a riaditeľke Gymnázia, ktorí ma navrhli vyznamenať,“ dodala ocenená pedagogička.

Medaily svätého Gorazda udeľujú každoročne ministri školstva pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógom, školským pracovníkom a pracovníkom v iných oblastiach spoločenského života od roku 1999. Laureáti ocenenia ich získavajú za záslužnú prácu pre školy a žiakov. Ide o najvyšší stupeň ocenenia v rezorte školstva, ktoré sa preberá spolu s plaketou Jana Amosa Komenského. Tohtoročné slávnostné odovzdávanie vyznamenania prebehne 31. marca 2017 o 11:00 hod v hoteli Bôrik v Bratislave.

Deň učiteľov sa v Slovenskej republike oslavuje ako spomienka na narodenie pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa J. A. Komenského (28.3.1592). Sviatok sa etabloval už počas existencie Československa. V zahraničí si však pedagogickí pracovníci pripomínajú svoj deň až 5. októbra. Tento dátum vyhlásila OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 1993 za Medzinárodný deň učiteľov s cieľom pripomínať si spoločné podpísanie Odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.

Zdroj foto: upjs.sk, teraz.sk

autor: aj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK