Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Piatok v Trenčianskom kraji v znamení odovzdávania verejných ocenení osobnostiam Považskej Bystrice i 58. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu na Myjave

Dvojdňové podujatie Dni mesta Považská Bystrica 2017 prinieslo okrem bohatého sprievodného programu pre obyvateľov a návštevníkov mesta aj tento rok verejné ocenenie osobností, ktoré sa zaslúžili o šírenie dobrého mena mesta Považská Bystrica. Odovzdávanie verejných ocenení osobnostiam patrí k jednému z najvýznamnejších podujatí v meste.     

Oceneným osobnostiam zaželal všetko dobré aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. Deň mesta spojený s oceňovaním sa už tradične koná pri príležitosti povýšenia obce na mesto. Tento rok je to presne 71 rokov od udelenia štatútu mestu. „Pri tejto príležitosti je vždy dobré, ak si vedenie mesta spolu s poslancami spomenie na ľudí, ktorí niečo pre mesto urobili. Chcem sa pripojiť ku gratulantom, ktorí tu boli a pripomenuli si osobnosti, ktoré pomáhajú robiť toto mesto lepším. Vážim si, že mesto aj takýmto spôsobom pristupuje k oceneným a sme radi, že na severe kraja máme mesto Považská Bystrica, ktoré je tretím najväčším mestom v Trenčianskom kraji,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Cenu primátora mesta Považská Bystrica získal Nodari Giorgadze za obnovu a rekonštrukciu pôvodne renesančného kaštieľa z roku 1612 a za jeho sprístupnenie verejnosti. Verejné uznanie bolo udelené Zuzane Bobovskej – Boškovej, Gejzovi Sádeckému, Pavlovi Mikušovi, Simone Martausovej, Klubu slovenských turistov Manín Považská Teplá a Súkromnej základnej umeleckej škole STELLA. Ocenenie za čin roka si tento rok odniesol Tomáš Kompaník, a to za mimoriadne úspešný projekt knihy AHA, za grafickú tvorbu inšpirovanú ľudovými tradíciami a tiež za šírenie dobrého mena mesta.

Amfiteáter Trnovce na Myjave hostil už 58.-krát Medzinárodný folklórny festival

Milovníci folklóru si od piatku 16. júna do nedele 18. júna 2017 na Myjave prišli na svoje. Viac ako 1500 účinkujúcich im predviedlo to najlepšie zo svojho repertoára.

Divákov v rámci slávnostného otvorenia festivalu srdečne privítal primátor mesta Myjava Pavel Halabrín. Postupne boli publiku na hlavnom javisku okrem domácich folklórnych súborov predstavené aj zahraničné folklórne súbory, ktoré prijali pozvanie a zúčastnili sa 58. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2017. Tento rok si cestu na festival spoza hraníc našli folklórne súbory z Českej republiky, Poľska, Rumunska, Ukrajiny a Fínska.

Ukázať svoj repertoár prišiel na festival aj Detský folklórny súbor Kopaničiarik, ktorý oslavuje 45 rokov od svojho založenia. Ku gratulantom súboru sa s prianím všetkého dobrého pridal aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Pri príležitosti Medzinárodného folklórneho festivalu na Myjave som prišiel zablahoželať Detskému folklórnemu súboru Kopaničiarik k 45. výročiu založenia. Chcem im poďakovať za to, akým spôsobom šíria tradície a ako ich na kopaniciach zachovávajú. Som veľmi rád, že folklórne tradície dokážu mladí ľudia zachovávať takýmto spôsobom aj pre ďalšie generácie,“ komentoval trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že je rád, že aj Trenčiansky samosprávny kraj môže každoročne podporiť nielen Medzinárodný folklórny festival, ale aj detské folklórne súbory. Poďakovanie trenčianskeho župana smerovalo aj organizátorom festivalu – mestu Myjava, Centru tradičnej kultúry v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenskému národnému múzeu – Múzeu slovenských národných rád v Myjave.      

Na návštevníkov čakal v areáli amfiteátra Trnovce bohatý sprievodný program. Pútavé drevené mestečko MY – A – VA previedlo, tak ako po minulé roky, kuchyňou starých materí. Okrem remeselných dielní sa predstavila aj škola tylovej paličkovanej čipky myjavskej pahorkatiny. Toto trojdňové podujatie priláka na Myjavu každoročne obrovské množstvo ľudí. Výnimkou nebol ani tento 58. ročník.  

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj: TV Považie
Zdroj: TV Považie
Zdroj: Róbert Fritz
Zdroj: Róbert Fritz
Zdroj: Róbert Fritz
Zdroj: Róbert Fritz
Zdroj: Róbert Fritz
Zdroj: Róbert Fritz
Zdroj: Róbert Fritz
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK