Po dvoch rokoch duálu sú výsledky pozitívne. Žiaci majú lepší prospech aj dochádzku.

V pondelok 13. februára 2017 sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, Odboru školstva a kultúry Úradu TSK a zástupcov riaditeľov škôl v pôsobnosti kraja.

Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV), ktorý svojou činnosťou reaguje na širokú problematiku odborného vzdelávania, spúšťa Národný projekt s názvom „Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy,“ ktorý potrvá do októbra 2020. Na pracovnom stretnutí tento projekt prezentoval riaditeľ ŠIOV Michal Bartok. Za odbor školstva a kultúry Úradu TSK bola prítomná vedúca Oddelenia školstva, mládeže a športu Eva Žernovičová. Pracovného stretnutia sa celkovo zúčastnilo aj 23 riaditeľov stredných odborných škôl v rámci Trenčianskeho kraja. Všetci spoločne diskutovali o začínajúcej realizácii Národného projektu. „Ambíciou je dostať duálne vzdelávanie na každú strednú školu, ktorá má na to vhodné študijne odbory. Po dvoch rokoch duálu sú výsledky pozitívne. Žiaci majú lepší prospech aj dochádzku, ako ich rovesníci, ktorí nie sú zapojení do duálneho systému vzdelávania,“ uviedol riaditeľ ŠIOV Michal Bartok.

Trenčiansky samosprávny kraj je v súčasnosti lídrom v oblasti duálneho vzdelávania na Slovensku. „Po druhom roku duálu má TSK v duálnom systéme vzdelávania zapojených 12 stredných odborných škôl, 36 zamestnávateľov a podpísaných 303 učebných zmlúv. Systém duálneho vzdelávania je veľmi atraktívny pre mladých ľudí v tom, že žiaci sú ihneď zapojení do pracovného procesu v jednotlivých firmách, vedia získať pracovné návyky a neskôr pracovnú zmluvu,“ porozprávala o výhodách duálneho systému Eva Žernovičová.

V rámci pilotnej aktivity Národného projektu bude zriadený jeden kontaktný bod ako Centrum orientácie, ktoré bude žiakom základných škôl pútavou formou prezentovať rôzne remeslá a sprevádzať ich pri výbere povolania v čase, kedy sa rozhodujú o stredoškolskom štúdiu a svojej budúcnosti. Okrem Národného projektu sa na pracovnom stretnutí diskutovalo o zvýšení atraktivity študovania na SOŠ, vylepšení technického zázemia škôl, normatívnom financovaní, či regionálnych rozdieloch.

autor: mp