Pobedimčan oslávil okrúhlu sedemdesiatku

Folklórna skupina z Pobedima vznikla v roku 1947 pod vedením Vojtecha Klču, ktorý sa sám zaujímal o ľudové tradície a ochotnícke divadlo. Práve táto myšlienka ho priviedla k založeniu skupiny príslušníkov mladej a strednej generácie, ktorým ľudové zvyky a piesne neboli cudzie a dokázali ich predviesť aj na verejnosti. V súčasnosti má skupina, ktorá udržiava a zveľaďuje ľudové zvyky a tradície z Pobedima, približne 20 členov. Na slávnostnom galaprograme v kultúrnom dome návštevníkom predviedli, ako vyzerala tradičná svadba na dedine v minulosti.

Podujatie podporil a k významnému jubileu prišiel oslávencovi zablahoželať aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Slováci boli vždy národom spevavým. So spevom sa zobúdzali, so spevom sa vydávali a ženili, piesňami si spríjemňovali každodennú prácu. Som rád, že sa aj v dnešnej dobe takýmto spôsobom zachováva kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie,“ doplnil trenčiansky župan. Z rúk vzácneho hosťa si súčasná vedúca skupiny Mária Bieliková pri príležitosti jubilea prevzala aj ďakovný list a plaketu Trenčianskeho osvetového strediska ako prejav vďaky za prínos v oblasti kultúry.

Okrúhleho jubilanta aktívne podporuje aj obec Pobedim, ktorá sa podieľala na príprave slávnostného programu. Skupina, v ktorej je zastúpená mladšia i staršia generácia vystupuje na podujatiach v obci a ich vystúpenia sú známe aj v širšom regióne.

autor: lk