Počas letnej sezóny sa na koľajniciach TREŽ previezlo viac ako 7 tisíc ľudí

Pravidelná letná turistická prevádzka elektičky, ktorá premáva na trase Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice opäť zaznamenala nárast cestujúcich. Rastúcej návštevnosti sa teší aj dopravná expozícia v depe električiek.

Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) v roku 2017 predĺžila letnú turistickú prevádzku  a sezónu spustila už 17. júna 2017. Počet vypravených vlakov sa tak oproti minuloročnej sezóne zvýšil o 30, zo 160 na 192 vlakov

Aj keď počasie prevádzke príliš neprialo a od začiatku letnej sezóny sa striedalo extrémne chladné a daždivé počasie s tropickými teplotami, záujem o jazdu električkou bol viac ako uspokojivý. Kým v minulom roku v tom istom období železnica prepravila 6202 osôb, v aktuálnej sezóne tento počet narástol na 7096 osôb. Na turistov urobila TREŽ dojem aj svojou spoľahlivosťou. „Počas celej letnej prevádzky nedošlo ani k jednému meškaniu vláčiku a ani jedinej neschopnosti 67-ročných vozidiel," informoval riaditeľ TREŽ Dušan Nosál.

Cestujúci najčastejšie využívali železnicu v mesiaci júl, kedy sa ňou odviezlo až 3030 osôb. Počas letných mesiacov električka prepravila najviac osôb, ktoré si zakúpili celý lístok (3164). Turistov so zľavneným cestovným a detí bolo o niečo menej (2242). Zvýšenej návštevnosti zo strany turistov sa tešila nielen železnička, ale aj dopravná expozícia v depe električiek. „Letná víkendová prevádzka železničky bola hodnotená zo strany turistov a návštevníkov kladne, poďakovanie preto patrí aj Trenčianskemu samosprávnemu kraju za podporu a profesionalitu ako po dopravnej stránke, tak aj po stránke rozvoja cestovného ruchu," zhodnotil letnú sezónu riaditeľ TREŽ Dušan Nosál.

Udržiavanie a prevádzkovanie unikátnej 108-ročnej úzkorozchodnej železnice spájajúcej železničný uzol Trenčianska Teplá s kúpeľným mestom Trenčianske Teplice zabezpečuje nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica s finančnou podporou TSK. Okrem pravidelných jázd v letnej sezóne sa konajú aj mimoriadne tematické jazdy počas celého roka. Ďalšie jazdy električiek do Trenčianskych Teplíc sa uskutočnia už túto sobotu 9. septembra 2017 v rámci súťaže vo varení gulášu.

autor: lk