Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Počas uplynulého víkendu sa v obciach Trenčianskeho kraja hodovalo

Už tradične patrí koniec septembra a začiatok októbra Michalským hodovým slávnostiam, a to nielen v Trenčianskom kraji, ale aj v obciach a mestách po celom Slovensku. Uplynulý víkend sa hodovalo nielen vo Valaskej Belej (okres Prievidza), ale aj v obci Bobot (okres Trenčín).

Krásne teplé počasie kraľovalo Svätomichalským hodovým slávnostiam vo Valaskej Belej počas celých štyroch dní. Už od štvrtku 28. septembra sa obyvatelia obce mali možnosť stretnúť a spoločne osláviť sviatok sv. Michala, ktorému bol zasvätený aj kostol vo Valaskej Belej. Spestrením štvordňových hodov, ktoré trvali od štvrtku až do nedele, bol aj bohatý kultúrny program, pri ktorom sa stretli všetci milovníci folklóru, tradícií a dobrého jedla.

Obyvatelia obce hody každoročne oslavujú nielen kultúrne, ale predovšetkým duchovne, o čom svedčí aj spolupráca starostu obce Miloša Cúcika a miestneho farára Róberta Stenchláka na príprave podujatia. „Hody prežívame v obci veselo a spoločne. V sobotu je vždy zápas, v nedeľu slávnostné agapé, kde sa stretneme aj s našimi priateľmi a vzácnymi hosťami,“ povedal starosta obce Valaská Belá Miloš Cúcik.

V kultúrnom programe vystúpila domáca folklórna skupina Belanka, detský folklórny súbor Belanček a hostia folklórna skupina Nevidzianka, ľudová hudba Capkovci zo Skalitého či Peter Jendriše z Turian. Svojou účasťou hody podporil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Valaskú Belú som počas posledných štyroch rokov navštívil veľakrát. Je to veľká obec, ktorá je situovaná do krásneho prostredia a žijú v nej srdeční ľudia,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Aj obec Bobot na čele so starostkou Dankou Ďuriačovou pripravila pre svojich obyvateľov dvojdňové hodové oslavy. V programe dostali priestor futbalové turnaje všetkých vekových kategórií, hudobné vystúpenia či ľudové tradície. Na slávnostnom otvorení, ktoré spestrilo vystúpenie detí z MŠ so ZŠ v Bobote, nechýbal ani predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Veľmi si vážim všetky mestá a obce, ktoré sú súčasťou Trenčianskeho kraja a každoročne pre svojich obyvateľov ale aj rodákov pripravujú takéto pekné podujatia,“ povedal trenčiansky župan.

Návštevníkov na hodové slávnosti prilákali aj voňavé a chutné zabíjačkové špeciality. O ich prípravu sa postarali členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce.

autor: lk

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK