Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Práce na rekonštrukcii monobloku a inžinierskych sietí v bojnickej nemocnici pokračujú podľa harmonogramu.

Monoblok operačných sál, s ktorého výstavbou sa začalo ešte v roku 1999, čakal na svoje dokončenie dlhých 13 rokov. Reálne kroky na dobudovanie stavby začal Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ nemocnice podnikať až uplynulý rok pod vedením župana Jaroslava Bašku. Nemocnica prešla spod Ministerstva zdravotníctva SR pod pôsobnosť Trenčianskej župy v roku 2003, o rok neskôr bola stavba monobloku pozastavená, pretože štát už neuvoľnil na dokončenie stavby žiadne finančné prostriedky. Tie dokázala vo svojej pokladnici napokon ušetriť župa, ktorá investíciu vo výške 8,6 mil. € hradí zo svojho rozpočtu.

Stavebný ruch v nemocničnom monobloku začal 8. marca tohto roku po tom, ako župan kľúč od jeho dverí symbolicky odovzdal dodávateľovi stavby, spoločnosti Keraming, a. s., Trenčín. O takmer presne dva mesiace neskôr absolvoval predseda TSK Jaroslav Baška v spoločnosti poslancov Zastupiteľstva TSK, riaditeľa NsP PD Ivana Gašparoviča a realizátora stavby; generálneho riaditeľa spoločnosti Keraming, a. s., Trenčín Dušana Jasečka na dostavbe prvý kontrolný deň. „Dostavba sa uskutočňuje po častiach, keďže prebieha za plnej prevádzky nemocnice. Nechceme  pacientom spôsobiť diskomfort, ani presúvať termíny naplánovaných zákrokov. Chcem preto poďakovať ako vedeniu nemocnice, tak aj dodávateľovi, že sa dokázali zhodnúť na harmonograme prác. V súčasnosti prebiehajú hrubé práce na jednej časti monobloku,“ uviedol predseda TSK po tom, ako si prešiel všetky poschodia rekonštruovanej časti monobloku, ktorý má byť priestorom pre centrálnu JIS, chirurgické oddelenie a ortopédiu. „Koncom augusta, resp. v septembri by táto časť mohla vyť odovzdaná do užívania, následne by sa práce presunuli do druhého krídla. Najťažším bodom rekonštrukcie je práve 9 operačných sál, pretože mnohé z už existujúcich rozvodov sa budú musieť vymeniť,“ dodal. Prvotné zariadenie, ako aj prístrojové vybavenie zrekonštruovaných priestorov nemocnice bude zo svojho rozpočtu taktiež hradiť TSK.

Správy zo stavby sú pozitívne; práce zatiaľ pokračujú podľa stanoveného časového harmonogramu. „Robíme všetko preto, aby sme zmluvné termíny dodržali. Sme tu pre to, aby sme stavbu ukončili a odovzdali v termíne a v kvalite, ktorá sa od nás očakáva. Aj keď narážame na určité nečakané technické problémy, som si istý, že termíne dokážeme splniť,“ vyslovil realizátor stavby. „Chceme vytvoriť kvalitné dielo, v ktorom bude postarané o pacientov a personál, ktorý sa má starať o ich zdravie,“ dokončil. „S priebehom prác sme spokojní, neevidujeme žiadne problémy ani sťažnosti od pacientov, ani od personálu,“ zhodnotil počas tlačového brífingu v priestoroch monobloku riaditeľ nemocnice.

Práce na monobloku by mali byť ukončené približne na začiatku budúceho roku. Nemocničný monoblok bude strediskom zoskupujúcim moderné klimatizované operačné sály i centrálnu chirurgickú  jednotku intenzívnej starostlivosti. Prvýkrát v histórii bude mať NsP PD aj oddelenie na pozákrokové sledovanie pacientov.

autor: vr

Fotogaléria

20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0183w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0186w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0188w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0192w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0197w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0218w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0237w
20170505_PD_TSK_foto_Radovan_Stoklasa_0241w
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK