Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prácu akademických umelcov si po obyvateľoch svetových metropol môžu teraz pozrieť aj žiaci Základnej Školy R. Kaufmana v Partizánskom

Akademickí umelci a zároveň autori sochy Radovana Kaufmana Ján Ťapák a Stano Trepač sa rozhodli vystaviť svoje diela v Základnej škole Radovana Kaufmana v Partizánskom. Sochy a obrazy inak vystavované vo svetoznámych galériách si môžu teraz zblízka obzrieť všetci obyvatelia mesta.  

Slávnostná vernisáž výstavy diel akademických umelcov Jána Ťapáka a Stana Trepača sa uskutočnila vo štvrtok 7. decembra 2017 v naozaj netradičných priestoroch. Chodbu pri hlavnom vchode do Základnej školy Radovana Kaufmana v Partizánskom zdobia obrazy a sochy od týchto tvorcov, ktoré precestovali riadny kus sveta.  Vystavované boli v mestách ako Londých, Chicago, Moskva či Paríž. „Dnes si medzi tieto významné destinácie môžeme zapísať aj mesto Partizánske,“ povedal na slávnostnej ceremónii primátor Partizánskeho Jozef Božik. Táto neštandardná galéria je prístupná nielen deťom, ktoré ZŠ R. Kaufmana navštevujú, ale aj širokej verejnosti. Záujemcovia sa tak budú môcť kochať umením až do 14. decembra.

Pozvanie na slávnostnú vernisáž prijal aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý bol riaditeľkou ZŠ R. Kaufmana Janou Somogyiovou označený za priateľa školy. „Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť tejto vernisáže. Je to významný moment nielen pre mesto Partizánske, ale aj pre Základnú školu Radovana Kaufmana. Chcem poďakovať za toto obdivuhodné gesto aj obom váženým umelcom, pánom Ťapákovi a Trepačovi. Výstava symbolizuje okrem iného tiež chuť do života, ktorou oplýval Radovan Kaufman,“ povedal trenčiansky župan. Zároveň tiež využil príležitosť a odovzdal riaditeľke školy programovateľnú stavebnicu od TSK, ktorú v rámci polytechnizácie vyučovania dostala každá základná škola v Trenčianskom kraji.

„Spolu so Stanom Trepačom sme dali výstave názov Pozdrav. Pozdraviť sa je ľudské, pekné a slušné. Pozdrav znamená tiež začiatok komunikácie. Obaja si uvedomujeme, že sme dostali do vienka dar, s ktorým sa chceme podeliť a teda pozdraviť,“ povedal Ján Ťapák na margo názvu výstavy. Obaja autori sochy Radovana Kaufmana v životnej veľkosti, ktorá sa nachádza na pozemku školy, uznali, že pokračovanie spolupráce s mestom a školou formou výstavy Pozdrav je pre nich veľmi významným okamihom.

autor: lb

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK