Prehľad očakávaných udalostí v 21. týždni

Pondelok, 22. máj 2017

V Centre sociálnych služieb – Juh Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v pondelok 22. mája 2017 o 13.00 h slávnostne otvorí špeciálna miestnosť pre klientov zariadenia s názvom Snoezelen.

Utorok, 23. máj 2017

V utorok 23. mája 2017 budú zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja  a Juhomoravského kraja ako dvoch prihraničných regiónov v teréne diskutovať na témy duálneho vzdelávania a prírodných záhrad v rámci environmentálneho projektu Zelená župa. Po krátkom tlačovom brífingu, ktorý sa bude konať na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja o 10.45 h, sa delegáti vyberú na návštevu stredných škôl v Novom Meste nad Váhom a v Pruskom.

Štvrtok, 25. máj 2017

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú vo štvrtok 25. mája 2017 o 16.00 h na vernisáž výstavy s názvom Príbeh z druhej strany. Výstava výtvarných prác žiakov, inšpirovaná obrázkami maľovanými na skle, potrvá v priestoroch múzea do 31. augusta 2017.

Lesy Slovenskej republiky, š. p., Generálne riaditeľstvo a Odštepný závod Trenčín pozývajú vo štvrtok 25. mája 2017 o 10.00 h na prezentačný deň lesnej padagogiky v Antonstále. Podujatie je zamerané na proces učenia skúsenosťou a zážitkom v lese a priestoroch zámočku Antonstál pre žiakov stredných a základných škôl.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 25. mája 2017 o 16.30 h na besedu s telovýchovným lekárom, dopingovým komisárom, publicistom, básnikom a pesničkárom Pavlom Malovičom o dopingu pre telo i dušu a zdravom životnom štýle. Podujatie s názvom Šport nám všetko vráti sa uskutoční v spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici 1 v Trenčíne. Beseda je spojená aj s prezentáciou knihy hosťa s názvom Ako si udržať mladosť.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 25. mája 2017 o 10.30 h a 13.00 h na prednášku s historičkou Katarínou Hradskou, ktorá sa pod názvom Návrat nežiaduci - Riešenie židovskej otázky na Slovensku: súvislosti a následky uskutoční v priestoroch knižnica na Záhradníckej ulici 21.

Vo štvrtok 25. mája 2017 o 11.30 h vystúpia 6 členovia svetoznámeho ruského armádneho zboru Alexandrovci v rámci spoločného programu s folklórnym súborom Trenčan na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Piatok, 26. máj 2017

V piatok 26. mája 2017 o 15.00 h sa v Kultúrnom dome v Liešťanoch uskutoční slávnostný program pri príležitosti 120. výročia vzniku Základnej školy v Liešťanoch. Zároveň bude možná aj prehliadka Základnej školy v Liešťanoch spojená s expozíciou z histórie školy, obce a s prezentáciou významných osobností obce Liešťany.

V piatok 26. mája 2017 o 8.00 h sa na Základnej škole Rudolfa Jašíka v Partizánskom uskutoční 50. výročie Memoriálu Rudolfa Jašíka.

ROTARY INTERNATIONAL DISTRICT 2240 a Rotary Club Trenčín Laugarício v zakladaní roku 2016 pozývajú v piatok 26. mája 2017 o 19.00 h do hotela Brezina na 2. Benefičný majáles. Výťažok bude použitý na interaktívne aktivity s deťmi z Detského domova Lastovička v Trenčíne a Adamovských Kochanovciach a inkluzívne aktivity s ľuďmi so zdravotným znevýhodnením z Domova sociálnych služieb – Adamovské Kochanovce.

V piatok 26. mája 2017 začne v bikeparku Kálnica pri Novom Meste nad Váhom 7. ročník najväčšieho bicyklového festivalu na Slovensku Birell Bikefest 2017, ktorý v areáli bikeparku potrvá až do nedele 28. mája 2017. Aj tentokrát sa podujatie koná s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Sobota, 27. máj 2017

Obec Opatovce organizuje v sobotu 27. mája 2017 o 14.00 h v areáli športového ihriska Opatovce podujatie k Medzinárodnému dňu detí.

Obec Trenčianska Teplá v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na 2. ročník Teplanskej májovej pohody, ktorý sa uskutoční v sobotu 27. mája 2017 o 15.00 h na obecnom trhovisku. V rámci programu vystúpi ženské trio Krajka, dychová hudba Drietomanka a Helena Vrtichová.

Dobrovoľný hasičský zbor Zemianske Podhradie pozýva na XVII. ročník Nočnej hasičskej súťaže, ktorá sa koná v sobotu 27. mája 2017 o 18.00 h na hasičskom ihrisku v Zemianskom Podhradí.

Územný výbor Dobrovoľnej požiarnej ochrany Myjava pozýva v sobotu 27. mája 2017 o 9.00 h na Územnú súťaž okresu Myjava, ktorá sa bude konať v športovom areáli OFK Vrbovce.

V sobotu 27. mája 2017 o 16.00 h sa v hoteli Baník v Nitrianskom Rudne uskutoční slávnostný koncert dychovej ľudovej hudby a ľudovej hudby spod Rokoša.

Nedeľa, 28. máj 2017

V nedeľu 28. mája 2017 o 10.00 h štartuje v areáli bikeparku v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom maratón v rámci Birell Bikefest 2017.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK pozýva na výstavu hračiek s názvom Hračky v minulosti, ktorá v priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici trvá do 2. júna 2017.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK pozýva na výstavu Moja vegetácia, ktorá v spomínanom centre potrvá do konca mája 2017.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK pozýva na výstavu fotografií z archívu fotoskupiny Méta s názvom Čiernobiele návraty. Výstava v kaviarni Savana Café v Trenčíne potrvá do 28. mája 2017.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza vyhlasuje 2. ročník literárnej súťaže v písaní poézie a prózy na tému Život je poézia a poézia je život – Môj národ - môj domov – moja rodina. Súťaž je určená pre študentov gymnázií, stredných škôl, dospelých a seniorov. Súťažné príspevky možno zasielať na adresu Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi do 14. septembra 2017. Viac informácií o súťaži na www.hnkpd.sk

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK v spolupráci s Herbaria pozýva na Výtvarné spektrum Trenčianskeho kraja, ktoré začne 5. mája 2017 a potrvá do 4. júna 2017.Výstavu výtvarných diel z krajskej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby si môžete pozrieť v Art centre Synagóga Trenčín.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK pozýva na výstavu Kamenný herbár. Unikátne skameneliny treťohorných rastlín z baní hornej Nitry v kontraste s ich súčasníkmi je možné vidieť od 18. mája 2017 do 8. septembra 2017 v priestoroch múzea.

autor: bj