Prehľad očakávaných udalostí v 25. týždni

Pondelok, 19. jún 2017

V pondelok 19. júna predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja odovzdá učebné pomôcky na podporu polytechnickej výchovy ôsmim základným školám v okrese Púchov. V čase od 8.00 do 11.00 hodiny navštívi základné a materské školy v Lazoch pod Makytou, Záriečí, Lysej pod Makytou a päť základných škôl v meste Púchov.

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku, starobylá Skalka pri Trenčíne, privíta tento rok opäť umelcov, účastníkov jubilejného 10. ročníka medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS SKALKA 2017. V termíne od 19. do 25. júna 2017 budú v areáli Malej a Veľkej Skalky a v meste Trenčín tvoriť svoje diela výtvarníci zo Slovenska, Poľska a Českej republiky. Organizátorom podujatia je mesto Trenčín, v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne, Farským úradom Skalka nad Váhom, občianskym združením T-VIA a n. f. Beňadik. Pripravený je aj bohatý program sprievodných podujatí.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na tvorivé dielne Holokaust očami detí – výtvarné stvárnenie dramatizovaného príbehu dňa 16. júna 2017 o 8.00 h, 19. júna 2017 o 9.00 h a 10.30 h. Dramatizácia sa uskutoční v podaní Kvetoslavy Borákovej v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici 21. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu História na dlani – projekt o holokauste. Podujatie z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavný partner projektu.

Utorok, 20. jún 2017

Krajská organizácia Jednoty dôchodcov v Trenčíne a Okresná organizácia Jednoty dôchodcov v Ilave organizujú 20. júna 2017 v poradí X. Krajské športové hry seniorov JDS Trenčianskeho kraja. Podujatie sa s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja uskutoční v športovej hale pri ZŠ J. Kráľa v Novej Dubnici, so začiatkom o 8.00 hodine.

V utorok 20. júna 2017 sa v priestoroch kongresovej sály Trenčianskeho samosprávneho kraja uskutoční rokovanie 9. Snemu Zväzu vojakov Slovenskej republiky, v čase od 8.45 do 15.00 hodiny.

Streda, 21. jún 2017

V priestoroch kongresovej sály Trenčianskeho samosprávneho kraja sa 21. júna 2017 o 15.00 hodine uskutoční už tradičné prijatie študentov a pedagógov z Central University of Washington. V rámci programu je pripravená prezentácia o turistických zaujímavostiach v kraji z dielne krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 21. júna 2017 o 17.30 hodine na tolkšou herečky Zuzany Mišákovej s názvom Povedz mi, čo čítaš... Podujatie v rámci cyklu Poznávame Trenčanov sa uskutoční v spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici. Hosťom bude tréner AS Trenčín a dvojnásobný slovenský futbalový majster Martin Ševela.

Rotary club Trenčín v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, Krajským centrom voľného času a Regionálnym centrom mládeže Trenčín pripravili na stredu 21. júna besedu študentov 1. ročníkov stredných škôl Trenčianskeho kraja. Začiatok prednášky spojenej s besedou na tému ROTARY YOUTH EXCHANGE je o 9.00 hodine v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Akcia je určená pre študentov 1. ročníka stredných škôl, prihlášky je potrebné zaslať na e-mailovú adresu chmelik.peter9@gmail.com

Okresná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku Trenčín pozýva v stredu 21. júna na 16. Okresný náučno-turistický zraz dôchodcov JDS v Trenčíne. Program začína o 8.00 hodine prezentáciou v Kultúrnom dome obce Drietoma. Akcia sa koná pod záštitou a s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Štvrtok, 22. jún 2017

Vo štvrtok 22. júna 2017 sa o 15.00 hodine v priestoroch kultúrneho domu v Dolných Kočkovciach uskutoční stretnutie pri príležitosti 30. Výročia založenia ZO Slovenského zväzu zdravotne postihnutých v Púchove.

Piatok, 23. jún 2017

Slávnostné promócie absolventov Fakulty priemyselných technológií v Púchove sa uskutočnia v piatok 23. júna o 9.00 hodine v priestoroch Divadla v Púchove.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje v piatok 23. a v sobotu 24. júna 2017 už 32. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností, ktoré sú najväčším folklórnym festivalom na hornej Nitre. Slávnostné otvorenie prvého dňa festivalu sa uskutoční v piatok 23. júna o 15.30 hodine v priestoroch amfiteátra lesného parku v Prievidzi.

Okresná rada Slovenského zväzu zdravotne postihnutých v Ilave a základná organizácia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých v Novej Dubnici pozýva na IX. ročník športových hier, ktorý sa uskutoční 23. júna 2017 o 8.00 hodine na ihrisku Mestského futbalového klubu Nová Dubnica.

V piatok 23. júna sa o 19.20 hodine na Námestí slobody v Starej Turej uskutoční otvorenie tretieho ročníka Festivalu DIVNÉ VECI, ktorý sa bude konať v dňoch 23. – 24. júna 2017. Organizátormi podujatia je Dom kultúry Javorina Stará Turá, fyzické divadlo Trio Olga a agentúra Ave Agency.

Obec Kamenec pod Vtáčnikom, spoločenské organizácie a Občianske združenie HANDRÁRI pripravili na piatok 23. júna 2017 podujatie s názvom Koncert za dobré vysvedčenie 2017, so začiatkom o 16.30 hodine na amfiteátri v centre Kamenca. Podujatie sa koná s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V dňoch 23. a 24. júna 2017 sa v Moravskom Lieskovom uskutoční festival dychových hudieb „Na plný dych“. Dvojdňový program začína o 17.00 hodine na ihrisku Šance, pripravené sú aj atrakcie pre deti. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Ing. Jaroslava Bašku.

Obec Kanianka pripravila v dňoch 23. a 24. júna 2017 už XXIV. ročník tradičného hodového podujatia Kanianske dni. Okrem bohatého kultúrneho programu a sprievodných podujatí si na svoje prídu aj milovníci veteránov.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v dňoch 23.a 24. júna 2017 na 32. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností. Podujatie sa bude konať v priestoroch Lesoparku v Prievidzi so začiatkom v piatok 23.júna o 15.30 hodine. Pripravený je bohatý kultúrny program, tvorivé dielne, jarmok, ochutnávka jedál, výstava fotografií a rezbárske sympózium ľudovej plastiky. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Ing. Jaroslava Bašku a primátorky mesta Prievidza JUDr. Kataríny Macháčkovej.

Od 23. do 26. júna 2017 sa v Trenčianskych Tepliciach uskutoční filmový festival Park Film Fest, ktorý nadväzuje na dlhoročnú filmovú tradíciu tohto kúpeľného mesta. Pripravený je bohatý program, v rámci ktorého dostanú priestor ženy, študenti, netradičné formáty a diskusie o filme. Okrem kinosál budú mať návštevníci možnosť vychutnať si filmy aj pod holým nebom, v parku, na zrekonštruovanom kúpalisku Žaba a v ďalších netradičných priestoroch. Viac informácií na www.parkfilmfest.sk

Sobota, 24. jún 2017

V sobotu 24. a v nedeľu 25. júna 2017 sa bude konať na Váhu pred lodenicou v Trenčíne jubilejný 60. ročník tradičnej Trenčianskej regaty. Preteky odštartujú v sobotu o 10.30 hodine, v nedeľu je plánovaný štart na 9.00 hodinu. Organizátorom je Kanoistický klub TTS Trenčín.

Obec Čereňany pozýva v sobotu 24. júna 2017 na 3. ročník súťaže vo varení gulášu Čerenianskej gulášovačky. Konať sa bude v prírodnom amfiteátri obce Čereňany so začiatkom o 8.00 hodine.

Obec Brvnište v spolupráci s Považským osvetovým strediskom v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila 21. Brvništské hody. Konať sa budú 24. a 25. júna 2017 so začiatkom o 15.00 hodine v priestoroch pred Kultúrnym domom. V rámci programu sa prihovorí aj predseda TSK Ing. Jaroslav Baška. Nebude chýbať ani množstvo sprievodných podujatí a kulinárske špeciality.

Dobrovoľný hasičský zbor Šišov pozýva na „18. ročník nočnej hasičskej súťaže“, ktorá sa uskutoční dňa 24. júna 2017 o 20.00 hodine v obecnom parku.

V sobotu 24. júna 2017 sa pri príležitosti plánovanej realizácie športového podujatia 8. Majstrovstiev Európy nepočujúcich v bedmintone a 1. Majstrovstiev Európy v bedmintone nepočujúcej mládeže uskutoční inšpekčný deň. Organizáciu podujatia zabezpečuje Deaflympijský výbor Slovenska. Predpokladá sa účasť športovcov z viac ako 15 štátov.

V jazdeckom areáli Stajne CEDOS v Trenčíne – Nozdrkovciach sa v sobotu 24. júna 2017 o 10.00 hodine uskutoční XXVI. Ročník jazdeckých pretekov v parkúrovom skákaní.

Oslavy 925. Výročia prvej písomnej zmienky o obci Skačany sa budú konať v sobotu 24. a v nedeľu 25. júna 2017 na Námestí SNP, v priestranstve pred kultúrnym domom. Program začína otvorením jarmoku o 9.00 hodine a končí v nedeľu exhibičným futbalovým zápasom na futbalovom štadióne.

„Pocta primášom z Priepasného, bez minulosti niet prítomnosti“ je názov podujatia, ktoré organizuje obec Priepasné pri príležitosti 60. rokov samostatnosti obce. Program začína 24. júna 2017 o 13.30 hodine v priestoroch Obecného úradu v Priepasnom a pokračuje bohatým kultúrnym programom.

V sobotu 24. júna 2017 sa o 9.00 hodine v areáli TJ Slovan v Dolnej Porube uskutoční 7. ročník Súťaže vo varení guláša o pohár starostu obce Dolná Poruba. Okrem kultúrneho programu je pripravené aj občerstvenie, súťaže, tvorivé dielne pre deti a exhibičný zápas Slovan Dolná Poruba verzus Legendy Slovenskej ligy o 15.30 hodine.

Pri príležitosti 70. výročia založenia TJ Zavažan Kálnica organizuje klub v spolupráci s obcou  Kálnica oslavu  spojenú s kultúrnym programom.  Na futbalovom štadióne čaká na hostí prehliadka izby tradícií, stolnotenisový zápas, futbalové stretnutie, bohatý kultúrny program a občerstvenie.

Futbalový klub Tempo Partizánske pozýva na prvý ročník memoriálu Karola Jokla futbalových nádejí v kategóriách U-10, U-11. Turnaj sa uskutoční v sobotu 24. júna 2017 o 9.00 hodine na štadióne Karola Jokla v Partizánskom.

V sobotu 24. júna 2017 prebieha 2. festivalový deň tradičného umelecko–multižánrového festivalu PRIWIDYA Fest 8. Od 15.30 hodiny je pripravený kreatívny workshop tvorby retro svietnikov, festival ďalej pokračuje o 19.00 hodine multižánrovým hudobno–umeleckým programom v duchu „retro“. PRIWIDYA Fest je zameraný na prezentáciu autorskej a interpretačnej tvorby v rôznych umeleckých žánroch.

Nedeľa, 25. jún 2017

Obec Lysá pod Makytou, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje už 22. ročník krajskej postupovej súťaže a prehliadky choreografií folklórnych kolektívov pod názvom Folklórna Lysá. Na amfiteátri v Lysej pod Makytou sa program začína o 15.00 hodine, vyhodnotenie súťaže je o 18.00 hodine. Pripravené sú aj sprievodné podujatia a tradičná ľudová veselica.

Obec Plevník-Drienové, dychová hudba Hoľazňanka a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na oslavy 20. výročia založenia DH Hoľazňanka. V areáli ihriska TJ Plevník-Drienové sa 25. júna 2017 uskutoční kultúrny program. Začiatok je o 13.30 hodine.

V nedeľu 25. júna 2017 sa o 15.00 hodine v areáli za Obecným úradom v obci Dvorec uskutoční spoločenské stretnutie dôchodcov okresu Bánovce nad Bebravou s názvom „SAMI – SEBE“. Stretnutie organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, OO Jednoty dôchodcov Bánovce nad Bebravou, ZO Jednoty dôchodcov Dvorec a obec Dvorec s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

autor: lk