Prehľad očakávaných udalostí v 43. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 43. týždni roku 2017.

Pondelok, 23. október 2017

Trenčiansky samosprávny kraj pozýva na odovzdanie prvej časti zrekonštruovaného monobloku Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ako aj nového CT pracoviska v sume takmer 1 mil. eur, do užívania lekárom a pacientom v pondelok 23. októbra 2017. Pri tejto príležitosti bude prvýkrát v priestoroch bojnickej nemocnice o 9.00 h otvorený akademický rok školiaceho pracoviska Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Súčasťou vynoveného monobloku je aj 9 nových operačných chirurgických sál, jednotka intenzívnej starostlivosti, oddelenie ortopédie a chirurgie. Investíciu vo výške 11,6 mil. eur zafinancoval Trenčiansky samosprávny kraj z vlastných rozpočtových zdrojov.

Základná škola s materskou školou Bojnice pozýva na slávnostné otvorenie outdoorového ihriska v priestoroch Základnej školy s materskou školou v Bojniciach, ktoré sa uskutoční dňa 23. októbra 2017 o 13.00 h.

Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sa v pondelok 23. októbra 2017 o 13.30 h v priestoroch Centra sociálnych služieb – Bôrik v Nitrianskom Pravne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja uskutoční vystúpenie operného speváka Ivana Ožváta.

V pondelok 23. októbra 2017 sa o 16.00 h v priestoroch Mestského 3D kina v Partizánskom uskutočnia oslavy 99. výročia vzniku Československej republiky. Súčasťou programu bude krátka prednáška o prvej Československej republike, slávnostný podpis Memoranda ideovej platformy Česko-slovenskej Baťovej spoločnosti, krátka prezentácia nového projektu Česko-slovenskej Baťovej spoločnosti a kultúrny program Základnej umeleckej školy v Partizánskom. Organizátorom podujatia je mesto Partizánske.

Utorok, 24. október 2017

Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sa v utorok 24. októbra 2017 o 9.30 h v priestoroch Centra sociálnych služieb Chmelinec v Púchove uskutoční vystúpenie operného speváka Ivana Ožváta. V rovnaký deň o 12.30 h poteší uznávaný umelec seniorov aj v Centre sociálnych služieb – BYSTRIČAN v Zakvášove (obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja).

V utorok 24. októbra 2017 sa o 10.00 h v priestoroch kina Mier v Považskej Bystrici uskutoční súťaž speváckych a tanečných talentov s názvom Talentmánia – My Popstar 2017. Organizátorom podujatia je PX Centrum v Považskej Bystrici, záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Centrum sociálnych služieb – BYSTRIČAN v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na stretnutie s obyvateľmi zariadenia pri príležitosti Mesiaca úcty k starším v utorok 24. októbra 2017 o 13.00 h v priestoroch CSS – BYSTRIČAN v Považskej Bystrici.

Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším a projektu „Aktívna staroba 3. ročník 2017“ obec Veľké Chlievany a Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku Veľké Chlievany pozývajú na slávnostné posedenie v priestoroch kultúrneho domu v utorok 24. októbra 2017 o 16.00 h. V kultúrnom programe vystúpi Spevácky zbor ZUŠ Dezidera Kardoša z Bánoviec nad Bebravou a ľudový zabávač Jozef Opatovský.

V utorok 24. októbra 2017 bude o 16.00 h slávnostne otvorený zrekonštruovaný školský dvor Cirkevnej materskej školy sv. Mikuláša v Soblahove. Projekt „Čo sa v škôlke naučím, na ihrisku precvičím“ bol zrealizovaný vďaka Participatívnemu komunitnému rozpočtu TSK.

Streda, 25. október 2017

V dňoch 24. a 25. októbra 2017 sa v Domove speváckeho zboru slovenských učiteľov v Trenčianskych Tepliciach uskutoční pracovné stretnutie starostov obcí okresu Bánovce nad Bebravou s cieľom odbornej prípravy v oblasti civilnej ochrany, krízového riadenia a hospodárskej mobilizácie. Organizátorom pracovného stretnutia je Okresný úrad Bánovce nad Bebravou.

Mesto Nováky pripravilo na stredu 25. októbra 2017 celomestské oslavy Mesiaca úcty k starším v Dome kultúry v Novákoch, so začiatkom o 15.00 h. V kultúrnom programe vystúpia žiaci ZUŠ v Novákoch, deti z MŠ v Novákoch a herečka a speváčka Maja Velšicová.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na inšpiratívnu besedu s trenčianskou cestovateľkou Antóniou Dvoranovou na tému VIETNAM, KAMBODŽA, HONGKONG v stredu 25. októbra 2017. V priestoroch spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne bude cestovateľka o 16.30 h rozprávať o jej potulkách svetom na vlastnú päsť, súčasťou programu je aj prezentácia fotografií a zážitkov z putovania po juhovýchodnej Ázii.

Štvrtok, 26. október 2017

V areáli výstaviska Expo Center v Trenčíne sa vo štvrtok 26. októbra 2017 o 9.00 h uskutoční slávnostné otvorenie Veľtrhu pracovných príležitostí a vzdelávania JOB FORUM. Súčasťou programu bude aj konferencia na tému Situácia na trhu práce s požiadavkami zamestnávateľov na kvalifikovanú pracovnú silu, so začiatkom o 11.00 h v pavilóne č. 3.

Trenčiansky samosprávny kraj a EXPO CENTER Trenčín pozývajú na výstavu stredných škôl „STREDOŠKOLÁK – HRDINA REMESLA“, ktorá sa uskutoční v dňoch 26. a 27. októbra 2017 v areáli výstaviska EXPO CENTER Trenčín, pavilón č. 1. Slávnostné otvorenie výstavy bude vo štvrtok o 9.00 h, odovzdávanie ocenení je naplánované na piatok, so začiatkom o 9.00 h.

Piatok, 27. október 2017

V spoločenskej sále Kúpeľov v Nimnici sa v piatok 27. októbra 2017 o 18.00 h uskutoční stretnutie priateľov kultúry s názvom Múzy nás spájajú. Organizátorom podujatia je Trenčiansky samosprávny kraj, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici a Považská knižnica v Považskej Bystrici (v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja).

Sobota, 28. október 2017

Obec Bzince pod Javorinou pripravila pre malých i veľkých cyklistov podujatie Spoznaj kopanice na biku v sobotu 28. októbra 2017 o 10.00 h v Kultúrnom dome Hrubá Strana v Bzinciach pod Javorinou. V rámci programu bude slávnostne otvorené odpočívadlo a informačná tabuľa pred bývalou škôlkou na Hrubej Strane a informačná tabuľa v Cetuni v obci Bzince pod Javorinou. Podujatie je zároveň ukončením cyklistickej sezóny výstupom na Veľkú Javorinu. Projekt „Doplnenie mobiliáru na medzinárodnej cyklotrase“ bol zrealizovaný vďaka Participatívnemu komunitnému rozpočtu TSK.

V sobotu 28. októbra 2017 sa o 16.00 h v Dome kultúry Temeš uskutoční podujatie s názvom „Belušky v Kapure“. Organizátorom podujatia je Folklórny súbor JÁNOŠÍK Partizánske v spolupráci s obcou Temeš a Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Partizánske.

Obec Lubina a Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku Lubina pripravili na sobotu 28. októbra 2017 posedenie s kultúrnym programom pri príležitosti Mesiaca úcty k starším v priestoroch Kultúrneho domu v Lubine, so začiatkom o 16.00 h. Súčasťou programu je poeticko – humorné pásmo, vystúpenie detí zo ZŠ s MŠ S. Štúra v Lubine, vystúpenie speváckej skupiny Bukovčané z Bukovca a hudobná skupina Bella Musica.

V poradí 24. stretnutie rodákov a jubilantov obce Uhrovec sa uskutoční v priestoroch Domu kultúry v Uhrovci v sobotu 28. októbra 2017. Začiatok podujatia je o 14.30 h, v rámci programu je pripravená prehliadka Uhrovského múzea a Rodného domu Ľ. Štúra a A. Dubčeka, či oceňovanie osobností obce. V kultúrnom programe vystúpi čestný člen obce Uhrovec Juraj Sarvaš a Detský folklórny súbor Uhrovčan. Pri príležitosti 125. výročia vzniku ZAY – uhrovského občianskeho kruhu je súčasťou programu aj historické pásmo v podaní členov Miestneho kultúrneho strediska a Folklórnej skupiny Uhrovčan. Organizátorom podujatia je Obec Uhrovec v spolupráci s Miestnym kultúrnym strediskom a Zborom pre občianske záležitosti v Uhrovci.

Nedeľa, 29. október 2017

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku si pripomína významné 500. výročie reformácie. Pri tejto príležitosti sa v nedeľu 29. októbra 2017 budú konať slávnostné služby Božie, so začiatkom o 9.00 h v kostole na Vajanského ulici v Trenčíne, za účasti emeritného generálneho biskupa ECAV Júliusa Fila. Duchovný odkaz pripomínajúci reformačné učenie bude pripomínať pamätník, ktorý bude odhalený bezprostredne po skončení bohoslužby. Slávnosť zavŕši organový koncert o 16.00 h.

Centrum voľného času Včielka v Púchove a mažoretkový súbor NELLY pozývajú na galaprogram pri príležitosti 20. výročia založenia púchovského mažoretkového súboru v nedeľu 29. októbra 2017 o 17.00 h do priestorov Divadla v Púchove.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Spoločná výstava známej slovenskej umelkyne Ilony Németh a absolventky jej ateliéru na VŠVU Gabriely Zigovej v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne predstavuje vo výstavnej koncepcii galérie inovatívny a originálny pohľad na výstavnú činnosť i prácu s verejnosťou. Dvojvýstava prebieha na oboch podlažiach galérie a predstavuje staršiu tvorbu autoriek, ale i úplne nové diela vytvorené špeciálne pre galerijný priestor. Spojenie autoriek vyplýva z ich spoločného pôsobenia na VŠVU v Bratislave i podobného zamerania výtvarného jazyka. Špeciálnym hosťom výstavy je významná maďarská umelkyňa Róza El - Hassan, ktorej dielo Stretched chair (Napnutá stolička) bolo zapožičané z Ludwig Múzea v Budapešti. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu. Výstavu si v priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského môžete pozrieť až do 12. novembra 2017.

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva na výstavu „Max Stern (1836 -1901) Hviezda, ktorá nezapadla II“. Výstavu si môžete pozrieť v priestoroch Kasárne Trenčianskeho hradu až do konca decembra 2017.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pozýva na otvorenie výstavy Budúcnosť textilu vo štvrtok 12. októbra 2017 o 17.00 h v priestoroch galérie na Palackého ulici č. 27. Výstava ponúka prezentáciu všetkých troch ateliérov – Textilný dizajn, Odevný dizajn a Textilná tvorba v priestore Katedry Textilnej tvorby na VŠMU v Bratislave, ktoré reagujú na aktuálne trendy a technológie v oblasti spracovania textilu. Výstava potrvá až do 5. novembra 2017.

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva na inscenované prehliadky hradu obohatené o hrané scénky pod názvom Čriepky minulosti Trenčianskeho hradu vždy počas jesenných víkendov v termíne od 21. októbra 2017 do 26. novembra 2017 (o 10.00 h, 11.00 h, 12.00 h, 13.00 h, 14.00 h a 15.00 h).

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva priaznivcov ľudových remesiel na unikátnu výstavu modrotlače s názvom „Čaro modrého sveta“. Výstava približuje ukážku unikátneho uceleného súboru modrotlačových foriem z bývalej farbiarskej dielne rodiny Fojtíkovcov v Bánovciach nad Bebravou. Formy rôznej veľkosti a rôznych tvarov rezané z dreva a opatrené kovovými drôtikmi či plieškami vytvárajúcimi vzor sa používali na prenesenie vzoru na plátno. Výstava nainštalovaná v priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu potrvá do 26. januára budúceho roka a návštevníci ju môžu navštíviť počas bežných otváracích hodín Trenčianskeho hradu.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi a autor Dušan Valovič pozývajú na výstavu TVÁRE SVETA priestoroch galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Na výstave autor prezentuje svoje fotografie z rokov 2011 – 2017 zo svojich ciest po tridsiatich krajinách na piatich kontinentoch a život ľudí v nich. Výstavu si návštevníci môžu pozrieť až do konca novembra 2017.

autor: lk