Prehľad očakávaných udalostí v 50. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 50. týždni roku 2017.

Pondelok, 11. december 2017

V pondelok 11. decembra 2017 sa o 13.00 h v kongresovej miestnosti Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja bude konať III. zasadnutie Zastupiteľstva TSK. Krajskí poslanci na ňom prerokujú dôležité témy, akými sú rozpočet na roky 2018 - 2020, projektové zámery kraja, či plán opráv ciest.

Občianske združenie Silnejší slabším v rámci projektu Spoza brány k politikom pozýva na „Hodnotiace stretnutie“, ktoré sa uskutoční v pondelok 11. decembra 2017 o 15.00 h v kultúrnom dome v Detskom mestečku Zlatovce. Súčasťou programu bude okrem vyhodnotenia priebehu projektu aj malé spestrenie v podobe vystúpenia detí z detského domova a Domova sociálnych služieb (DSS) Adamovské Kochanovce v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Mestskej športovej haly v Trenčíne sa v pondelok 11. decembra 2017 uskutoční 11. ročník florbalového turnaja TSK FLORBALKI SK CUP 2017, so začiatkom o 8.15 h. Na turnaji sa stretnú víťazi semifinálového kola z celého Trenčianskeho samosprávneho kraja. Záštitu nad podujatím prevzal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Utorok, 12. december 2017

V utorok 12. decembra 2017 sa o 10.00 h v Kultúrnom dome v Adamovských Kochanovciach bude konať kultúrne podujatie s názvom Bavíme sa bez bariér. V programe vystúpia klienti DSS Adamovské Kochanovce v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, deti z MŠ v Adamovských Kochanovciach, tanečná skupina pod vedením Vladka Ondroviča, Divadelný klub ARCO a iní.

Centrum sociálnych služieb – Chmelinec Púchov pozýva na vianočné pásmo sólistu opery SND Ivana Ožváta, ktoré sa uskutoční v utorok 12. decembra 2017 v priestoroch hotelu Alexandra Sport Hotel v Púchove, so začiatkom o 13.45 h.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na tvorivé dielne pre dospelých do priestorov centra na Záhradníckej ulici. V utorok 12. decembra 2017 sa v čase od 15.00 h do 17.00 h bude tvoriť na tému Vianočná pohľadnica a PF. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V priestoroch Delovej bašty na Trenčianskom hrade v Trenčíne sa v utorok 12. decembra 2017 o 17.00 h bude konať vianočná večera pre deti z detského domova Lastovička. Príjemnú atmosféru doplní vystúpenie žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy z Trenčína.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 12. decembra 2017 o 18.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici na krst hudobnej kompilácie Prievidza music volume 2, ktorý pozostáva zo 14 skladieb hudobných skupín a jednotlivcov regiónu horná Nitra. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.

Streda, 13. december 2017

Spojená škola internátna v Trenčíne pozýva na vianočnú besiedku do priestorov telocvične školy v stredu 13. decembra 2017 o 9.00 h.

V stredu 13. decembra 2017 sa o 9.30 h v budove Domova sociálnych služieb Archa v Bánovciach nad Bebravou bude konať Vianočné posedenie.

Materská škola Trenčianska Teplá pozýva na ukončovacie aktivity projektov Záhrada detských hier a športu a Náučný chodník – malý bádateľ, ktoré sa uskutočnia v stredu 13. decembra 2017 o 13.00 h v budove materskej školy.

V stredu 13. decembra 2017 sa o 13.00 h v jedálni Centra sociálnych služieb (CSS) v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja bude konať Vianočné posedenie s kultúrnym programom. Vo vianočnom pásme zvykov a tradícií sa predstavia deti zo ZŠ Tematínska v Novom Meste nad Váhom, mládež z CSS v Novom Meste nad Váhom, spevácky súbor Hrachovienka a sólista opery SND Ivan Ožvát. Súčasťou programu je aj prezentácia výrobkov klientov zariadenia z pracovných terapií.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS), Krajská a Základná organizácia O2 JDS v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú na seminár XXXI. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2017/2018 v stredu 13. decembra 2017 do Kultúrneho centra Stred Dlhé Hony Trenčín, so začiatkom o 13.30 h. Súčasťou programu bude gratulácia jubilujúcim členom ZO JDS pri príležitosti životného jubilea, ochutnávka čajov spojená s prednáškou o možnostiach využitia liečivých rastlín a sviatočnú atmosféru navodí posedenie pri stromčeku s kultúrnym programom.

Židovská náboženská obec v Trenčíne pozýva v stredu 13. decembra 2017 o 16.00 h do priestorov modlitebne trenčianskej Synagógy na slávnostné stretnutie pri príležitosti sviatku CHANUKA. Okrem zapálenia sviečok a oslavy sviatku svetiel môžete ochutnať tradičné Chanukové jedlá, ako sú šišky a zemiakové placky.

V stredu 13. decembra 2017 sa o 18.00 h v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja bude konať posledný koncert v tomto roku v rámci cyklu Jedine koncert! Fúziu popkultúry a súčasných minimalistických postupov klasickej hudby predvedie zoskupenie Minimal Q. Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Štvrtok, 14. december 2017

Mesto Púchov v spolupráci so Základnou umeleckou školou v Púchove pozýva vo štvrtok 14. decembra 2017 o 18.00 h do koncertnej siene Malého župného domu na podujatie s názvom Hudobný večer. Ústrednou postavou býva každoročne známa osobnosť z kultúrneho alebo politického života, tentokrát pozvanie prijal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Prostredníctvom riadeného rozhovoru predstaví divákom svoje názory na život či porozpráva príbehy z bežného života. Hovorené slovo spestria hudobné vstupy študentov a učiteľov základnej umeleckej školy.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Klub kultúry Uherské Hradište pozývajú na vernisáž výstavy z III. ročníka medzinárodnej fotografickej súťaže FOPO Fotografovanie pomedzia - Fotografie pomezí vo štvrtok 14. decembra 2017 o 17.00 h do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne. Výstava sa koná pri príležitosti významných výročí; 100. výročia vzniku Československej republiky, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia novodobej samostatnosti Českej a Slovenskej republiky. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 12. januára 2018.

Piatok, 15. december 2017

Spojená škola v Púchove pozýva v piatok 15. decembra 2017 o 9.30 h na Vianočnú besiedku, ktorá sa bude konať v priestoroch školy.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región pozýva na konferenciu Budúcnosť histórie - Ako funguje marketing na stredovekých hradoch? v piatok 15. decembra 2017 o 10.00 h do kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. V rámci konferencie sa predstavia zástupcovia hradov zo Slovenskej a Českej republiky, ktorí priblížia manažment a marketing týchto stredovekých pamiatok.

Základná škola s materskou školou Centrum I. v Dubnici nad Váhom pozýva na 4. ročník projektu Srdce na dlani v piatok 15. decembra 2017 o 10.00 h do priestorov školy. Myšlienkou projektu je pomoc deťom v hmotnej núdzi či deťom zo znevýhodneného sociálneho prostredia a spríjemniť im blížiace sa sviatky vianočnými darčekmi.

Sobota, 16. december 2017

V sobotu 16. decembra 2017 bude o 15.00 h na stene kultúrneho domu v Hrachovišti slávnostne odhalená busta generála Imricha Gablecha pri príležitosti prvého výročia jeho úmrtia. Aktu sa zúčastní aj čestná stráž armády a Zväz protifašistických bojovníkov v Novom Meste nad Váhom.

Nedeľa, 17. december 2017

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Čavoj a obec Čavoj pozývajú na slávnostné požehnanie organu po generálnej oprave vo Farskom kostole Svätej Doroty v Čavoji, ktoré sa uskutoční v nedeľu 17. decembra 2017 o 10.30 h. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a pod záštitou trenčianskeho župana Jaroslava Bašku.

V nedeľu 17. decembra 2017 sa o 14.00 h v Kultúrnom dome v Priepasnom bude konať podujatie s názvom Vianoce v Priepasnom. V programe vystúpi folklórna skupina Priepasnanček, Ženská spevácka skupina z Priepasného a Zvonkohra Košariská - Priepasné. Okrem predvianočnej nálady na podujatí nájdete aj originálne ručne vyrobené darčeky.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva na výstavu „Max Stern (1836 -1901) Hviezda, ktorá nezapadla II“. Výstavu si môžete pozrieť v priestoroch Kasárne Trenčianskeho hradu až do konca decembra 2017.

Trenčianske múzeum v Trenčíne pozýva priaznivcov ľudových remesiel na unikátnu výstavu modrotlače s názvom „Čaro modrého sveta“. Výstava približuje ukážku unikátneho uceleného súboru modrotlačových foriem z bývalej farbiarskej dielne rodiny Fojtíkovcov v Bánovciach nad Bebravou. Formy rôznej veľkosti a rôznych tvarov rezané z dreva a opatrené kovovými drôtikmi či plieškami vytvárajúcimi vzor sa používali na prenesenie vzoru na plátno. Výstava nainštalovaná v priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu potrvá do 26. januára budúceho roka a návštevníci ju môžu navštíviť počas bežných otváracích hodín Trenčianskeho hradu.

Trenčianske múzeum v Trenčíne expozícia Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu miniatúrnych betlehemov Jozefa Práznovského  s názvom Betlehemy ako ich nepoznáte do priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom.  Návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 28.  februára 2018.

autor: lk