Pri príležitosti 20. výročia CSS - DOMOV JAVORINA boli ocenení aj dlhoroční zamestnanci

Centrum sociálnych služieb DOMOV JAVORINA tento rok oslavuje okrúhle 20. výročie svojho vzniku. V zariadení nájdete nielen klientov, ktorí si pamätajú jeho úplne začiatky, ale aj dlhoročných zamestnancov. S láskou a trpezlivosťou sa o svojich klientov starajú už neuveriteľných 20 rokov.

CSS – DOMOV JAVORINA v Bzinciach pod Javorinou patrí medzi 24 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. V súčasnosti zariadenie poskytuje 2 druhy sociálnej služby, a to „domov sociálnych služieb (DSS)“ a „špecializované zariadenie (ŠZ)“ v celoročnej pobytovej forme. Jeho začiatky sa datujú už od roku 1997, kedy bol zriadený ako rozpočtová organizácia s vlastnou právnou subjektivitou Krajským úradom v Trenčíne. „Za tie roky prešlo zariadenie mnohými zmenami, v závislosti od zmien legislatívy. Z domova dôchodcov bolo transformované na zariadenie pre seniorov, následne na domov sociálnych služieb a od roku 2013 nesie názov CSS – DOMOV JAVORINA,“ upresnil riaditeľ zariadenia Roman Krbata.

Kapacita zariadenia je 45 miest, z toho 16 v DSS a 29 v ŠZ. Od prvého septembra tohto roku bude vzhľadom k prevádzkovým podmienkam a z dôvodu záujmu občanov o toto zariadenie navýšená o dve miesta v časti ŠZ, na celkových 47 miest. V súčasnosti sa o týchto klientov stará 30 zamestnancov, ktorých profesionálny prístup a svedomitú prácu ocenil aj Trenčiansky samosprávny kraj pri príležitosti významného výročia pamätným listom. „Byť zamestnancom sociálneho zariadenia naozaj nie je obyčajné zamestnanie. Je to povolanie, ktoré si vyžaduje veľmi veľa obety. Myslím si, že práve takýchto zamestnancov v našich zariadeniach máme a aj vďaka nim za tých 20 rokov v tomto zariadení našlo svoj druhý domov veľmi veľa klientov, o ktorých sa naši zamestnanci vzorovo starajú,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Ocenených bolo 19 zamestnancov, ktorí v CSS – DOMOV JAVORINA pracujú viac ako desať rokov a vytvárajú klientom takmer identickú atmosféru domáceho prostredia. Nechýbali medzi nimi ani bývalí zamestnanci. „Za oddelenie sociálnej pomoci by som chcela všetkým zamestnancom vysloviť veľké poďakovanie, pretože ide o prácu, ktorú treba robiť srdcom. A to robia a my si to veľmi vážime,“ povedala Elena Nekorancová, poverená riadením oddelenia sociálnej pomoci Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pri príležitosti okrúhleho výročia sa nielen oceňovalo, priestor dostali aj klienti a ich prednes básní z dielne slovenskej spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej či neformálna diskusia s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. Trenčiansky samosprávny kraj každoročne v rámci svojho rozpočtu podporuje sociálne zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Vďaka nim sa podarilo navýšiť mzdy zamestnancov v tomto zariadení a vyriešiť otázku poddimenzovaného počtu zamestnancov prijatím 4 nových.

autor: lk